Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İşçileri, Çeşitli Baskın ve Yağmalardan Dolayı Çöldeki Büyük Şantiyede Topladık''

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir, Libya'da 20 milyar dolar mertebesinde devam eden bir iş olduğunu belirterek, ''Bunun halli konusunda hükümetimizin de mutlaka bize yön göstermesi ve yardımı çok önemli. Tek başımıza gidip orada bir şey yapmamız mümkün değil'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''İşçileri, Çeşitli Baskın ve Yağmalardan Dolayı Çöldeki Büyük Şantiyede Topladık''



Libya Yatırımı

Libya'da uzun süre çalışmadıklarını ancak 2005'de TML şirketiyle birlikte büyük nehir projesi adı verilen ve çölden sahile su getirmek için yapılan büyük projede 500 milyon dolarlık bir kontrat imzaladıklarını belirten Özdemir, işin yüzde 75'ini bitirdiklerini, bütün problemleri de neredeyse aştıklarını ve 8 ay içinde de teslim edeceklerini belirtti.

Ancak Libya'da olayların patlaması üzerine nasıl sonuçlanacağını bilmedikleri bir döneme girildiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Bu projenin hükümetin, Libya'nın mutlaka sahipleneceği ve ortada bırakılmayacağı kesin. Libya'da yaptığımız işin kalan kısmı şu andaki Tekfen portföyünün yüzde 6.5'u civarında. Dolayısıyla bizim için Libya pazarının kaybedilmesi veya Libya'daki risk çok önemli bir risk teşkil etmiyor. Çünkü değişik ülkelerde şantiyelerimiz ve yatırımlarımız var. Libya'yı o nedenle bekleyip göreceğiz. Oradaki ekipmanımızın önemli bir kısmı sigortalı. Şu anda ekipmanı düşünmüyoruz. Libya'da çalışmakta olan 1.600 kişi var. Bunların 400'ü Libyalı, 1.200'ü değişik ülkelerden geliyordu. 407 Türk çalışan vardı. Öncelikli olarak Libyalılar ayrıldı. Kalan kişileri çeşitli baskın ve yağmalardan dolayı çöldeki büyük şantiyede topladık. Orası sahile bin kilometre uzakta. Oradan getirmek için girişimlerimiz oldu ama maalesef başarılı olamadık. Şimdi onları sahile getirmek için bir çalışma yapıyoruz. İnşallah onları feribotlara yetiştireceğiz. Kriz masasına döneceğim, onları bir an önce Türkiye'ye getirmek birinci düşüncemiz. Ondan sonra ne olur bilemiyoruz. Bundan sonra tartışılması gereken Türk müteahhitliği açısından Libya'da fırtınadan sonra ne olacak. Herhalde oradaki yatırımlar devam ettirilecek mi ettirilmeyecek mi? Oradaki mallar, eşyalar, makineler, ekipmanlar ne olacak. Karşımıza kim çıkacak. Bunlar önemli sorular ve bütün müteahhitlik firmalarının sorusu. Nereden bakarsanız bakın 20 milyar dolar mertebesinde şu anda devam eden bir iş var. Bu rakam 15 de olabilir 25 de... Bunun halli konusunda hükümetimizin de mutlaka bize yön göstermesi ve yardımı çok önemli. Tek başımıza gidip orada bir şey yapmamız mümkün değil. Bugüne kadar başarılı bir kriz yönetimi oldu, bundan sonra da müteahhitlerin ne yapacağına hep beraber karar veririz.''

Özdemir, Türk firmalarının dünyada var olabilmesi için mutlaka kabuk değiştirmesi gerektiğine işaret ederek, ''Bizim büyük firmaların daha büyüyerek komple iş yapar, marka satar hale gelmesi lazım. Onun için Türkiye'deki müteahhitlerin bu kabuğu değiştirmesi bu tahta çıkmaları lazım. Aksi takdirde biz hep taşeronluk işleri yaparız, fazla karlı olmayan büyük rekabetlerin olduğu işleri yaparız. Daha fazla büyüyerek devletlerarası iş yapar hale gelmesi, Türk müteahhitlik sektörünü daha güçlü hale getirecektir'' dedi.

Rönesans Holding

Rönesans Holding CEO Hüseyin Esenergül de 1994'de Rusya'da kurulan şirketin, inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi olmak üzere 3 faaliyet alanı bulunduğunu, 2009'un kriz yılı olması nedeniyle şirketleri açısından hem büyüme, hem küçülme yılı olduğunu ve küçülmeyi önlemek adına Rönesans inşaatı yeni pazarlara açma kararı aldıklarını belirtti.

Bu pazarlar arasında Libya, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'ın ön sırada yer aldığını ve önce Libya'da ardından da Türkmenistan'da yüklü ihaleler kazandıklarını anlatan Esenergül, inorganik büyümeyi de hedefleyen şirketin yeni şirketler satın alma politikasını sonucunda 2009 yılı sonunda Avusturya'da ikinci en büyük şirketin yüzde 10.22 hissesini satın aldığını ve bu şirketle birlikte yüzde 50 ortaklıkla kurdukları yeni şirketin 2010'da Libya'da biri stadyum, birisi de yüksek bina olmak üzere iki iş aldığını belirtti.

Esenergül, henüz bu işlere başlanmadığını, Libya'nın toparlanmasını beklediklerini bildirdi. Şirketlerinin Libya'da 180 Türk çalışanı olduğunu ancak olayların başlaması üzerine Mısır üzerinden bu işçilerin Türkiye'ye döndüğünü, diğer şantiyelerde topladıkları yaklaşık bin çalışan için de 2 uçak hazır ettiklerini, bugün yarın tüm operasyonun tamamlanmış olacağını kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/iscileri-cesitli-baskin-ve-yagmalardan-dolayi-coldeki-buyuk-santiyede-topladik-_85966.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!