Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'İşportayı Yasallaştırmayın'

Yazar Gürsel Korat’tan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ’a açık mektup: Denetimsiz yapılaşma, oto yol düşkünlüğü ve satıcılık fetişizmi üçgeninde yürüyen bu 'bayındırlık' işleri, Kapadokya'nın geleceğini karartıyor. Tarihi yerlerin çevresindeki seyyar satıcılar, şehir merkezlerine çekilmeli ve hemen Zelve Açıkhava Müzesi'nin önünde başlayan

Radikal Gazetesi
'İşportayı Yasallaştırmayın'

STRONG>Sayın Bakan,

Doğal ve tarihsel milli park konumunda olduğundan, özenle korunması gereken Kapadokya ’nın istismar edilmesiyle ilgili bir şikâyetimi bilginize sunuyorum. Kapadokya’yı kendi düş bahçesi sayan ve bu coğrafyanın edebiyattaki karşılığını yaratmak için romanlar yazan benden çok, bölgenin hukuki, idari ve siyasi temsilcilerinin sözünü edeceğim olaylar için bir girişimde bulunması beklenirdi. Zaten bunun olmayışı, yıllardır benim neden bir yandan roman yazarken bir yandan da Kayseri’yi ve Kapadokya’yı korumaya adandığımı açıklıyor.

Geçen yıl Ürgüp ve Nevşehir arasına bölünmüş yol yapılmaya başlanınca, Radikal’de bunun bölgeye zararlarını anlatan bir yazı yazdım. Ayrıntılarına girmeyeyim, hızlı taşıt trafiğinin bu bölgeyi yok edeceğini, burasının yalnız otobüsle gelen kişilerin değil, özellikle yayaların ve bisikletlilerin turizm alanı olduğunu belirttim. Hatta mümkünse otobüslerin bile belli bir alan dışında dolaştırılmaması gerektiği üzerinde durdum. Çünkü bölgede alternatif yollar zaten vardı.

Fakat o sırada, yaptığım girişimin hiçbir sonuç vermeyeceğini düşündüğümü, buna da çok hırslanıp üzüldüğümü saklamayacağım. Çünkü yıllardır ‘şunu kurtaralım’ dediğim ne varsa çöküp gittiğini gördüm. Yazdım da ne oldu; işte bir yıldır otobüsler, otomobiller ve kamyonlar tarihi yapıları silkeliyor. Yazıp, şikâyet edip ne değiştirebiliyordun bu ülkede; istediğin kadar Kapadokya’da dünyada tek olan en az üç tane kilise resminin tehlike altında olduğunu bağır, şu şu binaları koruyalım de, ne fayda. Ürgüp’te Avanos yönüne ilerleyen binaları SİT alanına girdi diye mahkemeye verdiler de ne oldu ki, Avanos’ta Ürgüp yönüne giden ‘manzaralı’ kooperatif binalarıyla uğraşasın? Turban Otel , devlet himmetiyle 1977 yılında Ürgüp’te kentsel sit alanının içine yapılmadı mı? Bölgede sıradan vatandaşın ‘çivi çakarsa’ hapse girdiği evler harap olup yıkılırken, aynı yerlerde tarihi dokuya, akla, izana ve insafa meydan okuyan beş katlı binalar devletten habersiz mi dikildi?

Saymakla bitmez ama şimdi “Ben bunları nasıl düzelteyim, bunlar olmuş bitmiş, bana üzerine gidebileceğim bir şikâyet söyleyin,” deme hakkınız var.

Gürsel Korat ve Bakan GünayŞikâyetim şudur: Bölgede yıllardır tarihi müzelerin ve ören yerlerinin önünde baraka şeklinde derme çatma işporta tezgâhlarının yapılmasına göz yumulmuştur. Bunlar zamanla burayı işgale başlamış ve nihayet bu görüntüyü ‘modernleştirmek’ isteyen birileri Zelve Açık Hava Müzesi’nin önündeki alana kocaman bir betonarme bina yapma işini başlatmışlardır. Bu birileri,  maalesef öğrendiğime göre sizin bakanlığınıza bağlı yetkililerdir. Üstelik bu, onların ilk vukuatı değildir. Göreme Açık Hava Müzesi gibi bir eşsiz tarihi alanın girişine betonarme satış mağazası kuran da sanırım aynı kişilerdir. Göreme’de Tokalı Kilise’nin karşısında Zelve’de olduğu gibi- çok sayıda baraka bulunduğuna göre, bugün Zelve’deki görünümden rahatsız olup Zelve’yi ‘modernleştirmek isteyenlerin’ yarın da bu alanı ‘modernleştireceği’ akla gelmez mi? Aynı şeyin Uçhisar’da ve Paşabağ’da olmayacağının garantisi nedir? Kaymaklı ’da insan satıcılardan müzeyi göremiyor. Dünyanın hangi yerinde tarihi alanın kapısının ağzına kadar işporta tezgâhı konmuştur? Bölge halkı, kasabasında, sokağında satış yapamıyor mu? Üstelik bunlara itiraz edince “insanların ekmeğiyle oynamayın” diyorlar. Turizmin ve doğanın geleceğini yok edenler, “Satıcılar burada değil de şehir merkezlerinde satış yapsın,” denince mağdur ve haklı olacak! Buna da hakkaniyet denecek! Nerede görgüsüzlüğün, çapulculuğun ve bilgisizliğin doğru olanı bu kadar susturduğu görülmüştür?

Sayın bakan, Kapadokya’daki vadiler son geniş yol yapılana kadar, ‘sessizliğin sesini dinleyebildiğiniz’ ender doğa parçalarındandı. Bölgenin yarı çöl bir ikliminde rüzgârın ve suların yarattığı erozyonla mücadeleyi kolaylaştıran yabani iğde ağaçları da, bu yol yapımı sırasında hunharca yok edildi. Böylece, denetimsiz yapılaşma, oto yol düşkünlüğü ve satıcılık fetişizmi üçgeninde yürüyen bu ‘bayındırlık’ işleri, bölgenin geleceğini karartmaya başladı. Bunun için yapılacak yasal girişimlerin ne olduğunu bilmem, fakat anladığım ve önerebileceğim şeyler şunlardır:

1- Tarihi alanların çevresindeki seyyar satıcıların derhal şehir ve kasaba merkezlerine çekilmesi sağlanmalı ve tarihi milli park içindeki bölgede, barakalarda, işporta tezgâhlarında satıcılık işini sonra erdirecek bir uygulama başlatılmalıdır. (Bu, yerleşim merkezlerindeki ticaretin canlanması, kayıt altına alınması anlamına da gelecektir.)

2- Kapadokya ile ilgili acil bir imar düzeni, eylem planı veya her ne planıysa bir plan yapılmalı, tarihsel ve doğal dokuyu koruyacak yoğun önlemler alınmalıdır.

3- Devlet eliyle yaptırılan ve işportayı yasallaştıran Zelve’deki inşaat yıktırılmalı, böyle bir mağaza (çok gerekliyse) en yakın yerleşim birimi olan Avanos’ta veya Çavuşin’de kurulmalıdır.

Sayın Günay, ülkenin devasa sorunları, krizi, işsizliği ve düşük yoğunluklu savaşı arasında böyle bir sorun umarım gözünüze küçük görünür ve yine umarım ki önemsiz görünmez. Bütün büyük sorunlar, böyle küçük sorunlara hukuk dışı çözümler bula bula biriktirdiğimiz için büyük olmuşlardır. Size şikâyet ettiğim bu olayın son yetmiş yılda işlenen kent suçlarıyla büyük bir bağı vardır. Burada işlenen her suç, geleceğimizden bir iyiliği ve güzelliği çalmaktadır; biz de bugün yakın geçmişte bizden çalınanların üzerinde oturmaktayız.

Size yazdığım bu dilekçeyi Walt Whitman’ın bir dizesiyle tamamlamak istiyorum: “Gökte bir yıldızı incitmeden bir çiçeği koparamazsın.”

Saygılarımla, Gürsel Korat

http://www.yapi.com.tr/haberler/isportayi-yasallastirmayin_72594.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!