Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Finans Merkezi’nde SPK ve BDDK Binalarının Temeli Atılıyor

TOKİ Başkanı Ergün Turan, İstanbul Finans Merkezi’nde SPK ve BDDK binalarının temelini gelecek hafta atacaklarını ifade ederken "İlk kazmayı vuruyoruz. Proje 2-3 yıl içinde tamamlanır. Merkez Bankası binası için protokol yapıldı. İhale aşamasına gelindi" dedi

yapi.com.tr
İstanbul Finans Merkezi’nde SPK ve BDDK Binalarının Temeli Atılıyor

Habertürk'ten Yavuz Barlas'ın haberine göre, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, , gelecek hafta İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) 3 önemli kamu kurumdan ikisinin binalarının temel atma törenini gerçekleştireceklerini ifade ederken proje büyüklüğü 3 milyar lirayı geçecek olan bu yapıların Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ait olacağını ifade etti.

Turan, Merkez Bankası binası için de protokol imzalandığını o kapsamda sürecin ilerletildiğini belirtirken “BDDK ve SPK için inşaat süreci başlıyor. İhaleleri yaptık, projeleri bitirdik. Haftaya ilk kazmayı vuracağız. Projeler 2-3 yıl içinde tamamlanır. Merkez Bankası kampusunda ofis, ticaret alanı, otel de yer alacak” dedi.

BDDK binasında yüklenici firma, arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon lira, idare payı gelirini ise 372 milyon lira olarak taahhüt etti. SPK ile imzalanan protokol kapsamında yapılan ihalede ise yüklenici firma 915 milyon 417 bin liralık satış geliri, 215 milyon liralık da TOKİ payı geliri taahhüdü ile ihaleyi kazanmıştı.

Mimaride Selçuklu ve Osmanlı esintisi

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’nde Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank gibi kamu bankalarının inşaatları da yer alıyor. İstanbul Finans Merkezi’nin Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandığını dile getiren Ergün Turan, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’nın etkilerinin bugüne taşınmasının amaçlandığını söyledi. Turan, Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alana inşa edilecek İFM’nin konumu ve mimarisiyle Anadolu yakasının simgesi olarak tasarlandığının altını çizdi.

Altı AVM, üstü üst kurul binası

TOKİ Başkanı Ergün Turan, İFM kampusunda, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinin yer alacağı bilgisini verdi. Ergün kamu binalarının altının AVM benzeri ticari ünitelerden oluşacağını söyledi.

Sıfır karla konut satıyoruz

TOKİ Başkanı Ergün Turan “Biz sıfır kârla konut satıyoruz. Sosyal konut üretimimizden asla kâr sağlamıyoruz. Kentsel dönüşümde de hassas davranıyoruz. Bu, devletin yapması gereken bir şey. Zeytinburnu’nda 110 dönümlük bir askeri lojmanı dönüştüreceğiz. Bu projenin detayları ortaya çıkınca kentsel dönüşüme TOKİ’nin hassas bakış açısını da göreceksiniz” dedi.

1 milyarlık indirimli satışın yarısı yastık altından gelir

TOKİ Başkanı Turan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin, demokrasiye, milli iradeye karşı yapıldığını milletin tek yürek olup egemenliğine sahip çıktığını belirterek şunları söyledi: “Sektörümüzün öncü kuruluşu olarak biz de üzerimize düşen görevi yapacağız. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra vitesi yükselttik, 5 bin 613 konutun ihalesini gerçekleştirdik. Ağustos ve eylül ayları için ise 8 bin 979 konutun ihale tarihini belirledik. Bu aya kadar 46 bin konutun ihalesini gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bu hızla yıllık 60 binlik rekor da kırılacak. Tahminimiz yıl sonunda 64 bin sosyal konut üretimine çıkmış olacağız” dedi.

Kampanya ile faizi sıfırlıyoruz

Turan, bu kapsamda yaptıkları kampanyayla 700 milyon lira ile 1 milyar TL arasında bir satış gerçekleştirmeyi beklediklerini ifade ederken “Bu rakamın da en az yarısı yastık altından ekonomiye kazandırılmış bir kaynak olur. Parası olan peşin ödeme yapıp borcunu kapatıyor. Olmayan yüzde 20 indirim için banka kredisi alıp borcunu ödüyor ve ödemelerini sabitliyor. Aslında biz de projelerimizde faizi, enflasyon farkını sıfırlamış oluyoruz. Vatandaş kazanıyor. Biz de TOKİ olarak bu kaynakları diğer alanlara aktarıyoruz” dedi. Turan ayrıca sivil şehit ailelerine ve gazilere de sıfır faizli kredi imkânı sunduklarını ifade ederken ödemeleri de devletten aldıkları maaşın 4’te 1’ini keserek tahsil ettiklerini, vadenin de sabit ödemeyle borç bitene kadar hesaplandığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-finans-merkezinde-spk-ve-bddk-binalarinin-temeli-atiliyor_148113.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!