Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul Finans Merkezi Ağır Aksak

İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) aradan geçen 5 yıla rağmen fazla mesafe alınamadı. TOBB raporunda İFM’yle ilgili mevzuat engellerinin kaldırılmadığına ve ürün-hizmet çeşitliliğinde istenilen düzeye ulaşılamadığına dikkat çekiliyor.

yapi.com.tr
İstanbul Finans Merkezi Ağır Aksak

Zaman Gazetesi'nden Koray Tekin'in haberine göre, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi, yavaş ilerliyor. Projede yer alan eylem planlarıyla ilgili birçok noktada beklenen seviyeye ulaşılamadı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden de bu konuyla ilgili eleştiriler geldi. TOBB’un Bankacılık ve Finans, Girişim Sermayesi ve Sermaye Piyasası Meclisleri hazırladıkları raporda İFM ile ilgili olarak Strateji ve Eylem Planı faaliyetlerinin tamamlanmadığını, mevzuat engellerinin kaldırılamadığını ve ürün-hizmet çeşitliliğinde istenilen düzeye ulaşılamadığına dikkat çekti.

Konuyu değerlendiren Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Fatih Macit, hukuk altyapısının güçlendirilmesi, basit ve etkin bir vergilendirme sisteminin oluşturulması, teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi önemli alt başlıklarda beş yıl geçmesine rağmen somut adımlar atılmadığını kaydetti.

Konu son olarak TOBB Sektörel Ekonomi Şûrası’nda Bankacılık ve Finans Meclisi, Girişim Sermayesi Meclisi ve Sermaye Piyasası Meclisi tarafından ayrı ayrı gündeme getirildi. İlk olarak Bankacılık ve Finans Meclisi, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasıyla ilgili Strateji ve Eylem Planı faaliyetlerinin tamamlanmadığını kaydetti. Konuyla ilgili çalışmaların Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğü vurgulanarak “İstikrar içinde ve sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesinde ekonomik faaliyetin sağlıklı olarak finansmanı için güçlü, etkin çalışan, büyük hacimli ve derin bir finansal sektör çok önemli bir role sahiptir.” denildi. Türkiye’nin, bölgesinde önemli bir merkez olma potansiyeli olduğuna dikkat çekildi, ‘İstanbul’un uluslararası nitelikte bir finansal merkez olması yönünde mevcut potansiyel kullanılmalıdır.’ ifadelerine yer verildi. Strateji ve eylem planında yer alan faaliyetlerin hızla gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Fonların yönetim merkezlerinin Türkiye’de kurulmasının önemine dikkat çekerek, “Bu, İstanbul Finans Merkezi projesinin de önemli bir ayağını oluşturmaktadır.” denildi. Çözüm olarak ise vergilendirmelerle ilgili uluslararası standartlara yakınsanması, bazı vergi uygulamalarına son verilmesi gibi öneriler getirdi.

Strateji ve Eylem Planı’nda özellikle önemsediği başlıklardan biri olarak da insan kaynaklarının geliştirilmesini gösteren Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomi İktisat Bölümü Başkanı Fatih Macit, “İstanbul’un bölgesel veya küresel finans merkezi olması durumunda burada çalışacak son derece donanımlı, finansal piyasaları ve ürünleri iyi tanıyan bir insan kaynağına ciddi şekilde ihtiyaç duyulacaktır. Katma değerin son derece yüksek olduğu böyle bir sektör için Türkiye’nin kendi insan kaynağını yetiştirmesi büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-finans-merkezi-agir-aksak_118598.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!