Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası' Listesine Alınmadı

Brezilya'da toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi, İstanbul'un tarihi alanlarının tehlike altında olduğu yönündeki talepleri oybirliğiyle reddetti. UNESCO Türkiye'den önümüzdeki dönem içinde bazı hususları sonuçlandırmasını talep etti. Bunların başında Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesinin, başta Süleymaniye Camii olmak üzere, Tarihi Yarımada

yapi.com.tr
İstanbul 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası' Listesine Alınmadı

Brezilya'da toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi, İstanbul'un tarihi alanlarının tehlike altında olduğu yönündeki talepleri oybirliğiyle reddetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü (UNESCO), Dünya Kültür Mirası listesinde 'tehlike altında' olarak belirlediği kısmı gözden geçirdi. Brezilya'da toplanan Dünya Mirası Komitesi, dün (29 Temmuz) İstanbul'un tarihi alanlarının tehlike altında olduğu yönündeki talepleri oybirliğiyle reddetti.

ibb.gov.tr'de yayımlanan haberde, UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin Brezilya'da sürmekte olan 34. yıllık toplantısında dün İstanbul'un tarihi alanları ile ilgili gündem maddesi ele alındığı bildirildi. Oturumda, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde kayıtlı olan İstanbul'un 4 tarihi alanındaki sorunlar ve ilerlemeler tartışıldı. Toplantıya katılan Türk heyeti, komite üyelerine bir sunuş yaparak soruları cevaplandırdı.

Tartışmalar sonucunda, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemdeki olumlu adımları ve yaklaşımları ile gösterdiği somut çabaların dikkate alındığı"nın belirtildiği haberde, İstanbul'un Dünya Mirası Listesinden çıkartılarak, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine alınması yönündeki taleplerin oybirliğiyle reddedildiği bildirildi.

UNESCO, Tarihi Yarımada için bağımsız inceleme istedi

Ancak UNESCO Türkiye'den önümüzdeki dönem içinde bazı hususları sonuçlandırmasını talep etti. Bunların başında Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesinin, başta Süleymaniye Camii olmak üzere, Tarihi Yarımada silüetini zedeleyip zedelemeyeceğinin tespiti için bağımsız bir etki değerlendirmesi yaptırılması geliyor.

Bunun yanı sıra, İstanbul'un tarihi alanlarının bütünsel biçimde korunması için hazırlanmakta olan Yönetim Planının bir an önce bitirilmesi, büyük ölçekli altyapı projeleri uygulanmadan önce kültür mirası üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, Osmanlı ahşap evlerinin bütünsel bir plan içinde korunması gibi hususlar da yer alıyor.

Kararda, Four Seasons Oteli'nin ek inşaatının mahkeme kararıyla durdurulması memnuniyetle karşılanırken, Koruma Uygulama Denetim Bürosu'nun (KUDEB) Osmanlı ahşap mimarisinin korunması ve rehabilitasyonu için İstanbul 2010 Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar da olumlu bulundu.

21 ülkeden uzmanların yer aldığı komite, nihai kararını 3 Ağustos günü verecek.

"İstanbul'un Sadece 2011'e Kadar Süresi Var"

UNESCO'nun kararının ardından bir açıklama yayımlayan İstanbul S.O.S inisiyatifi ise, İstanbul’un bu duruma düşmesinden sorumlu olan yöneticilerin karara zafer gibi tutunmaya çalıştıklarını belirterek, İstanbul’a sadece Şubat 2011’e kadar süre verildiğine dikkat çekiyor. İnisiyatifin yayımladığı duyurunun tamam ise şöyle:

Kamuoyuna ve Sorumlu Kamu Kurumlarına İstanbul’un Tarihi Alanları’nın Korunamaması Hakkında Duyuru ve Davet

"UNESCO Dünya Miras Komitesinin 25 Temmuz–03 Ağustos 2010 tarihleri arasında Brezilya’da gerçekleştirilen toplantısında, İstanbul’a, Dünya Miras Listesi’nde kalabilmesininin gereklerini yerine getirmesi için bir yıl daha süre vermiştir. Yani Istanbul, Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne alınma utancından şimdilik kurtulmuştur. Ama bu tehlikeyi sadece bir yıl erteleyebilecek durumda olması bile, üç imparatorluğun başkenti için, tam da Avrupa Kültür Başkenti olduğu sırada yeteri kadar büyük bir utançtır. 

Gerek gelişmeleri tam izleyemeyen medya kuruluşları, gerek İstanbul’un bu duruma düşmesinden sorumlu yöneticileri bu duruma zafer diye tutunmaya çalışıyorlar ama alınan karar yine açık ve sarihtir: İstanbul’a bu ayıptan kurtulması için sadece Şubat 2011’e kadar süre verilmiştir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-tehlike-altindaki-dunya-mirasi-listesine-alinmadi-_81540.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!