Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul'da 150 Bin Kişi Akıllı Bisiklet Sistemini Kullandı

İstanbul'da geçen yıl 150 bin kişi Akıllı Bisiklet Sistemi ile kiraladığı bisikletlerle yolculuk yaptı.

yapi.com.tr / AA
İstanbul'da 150 Bin Kişi Akıllı Bisiklet Sistemini Kullandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, bisiklet kullanımının yaygınlaşması amacıyla hayata geçirdiği Akıllı Bisiklet Sistemi (İSBİKE) ile geçen yıl 150 bin kişi bisikletle gezdi. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kredi kartı ve abone kartıyla kiralanabilen bisikletlerle vatandaşlar, belirtilen güzergahlarda hem spor, hem de sahilde keyifli bir yolculuk yapma imkanı buldu. Sistemin, kent genelinde yaygınlaştırılması amacıyla uygun noktalar, özellikle de sahil bandında çalışmalar sürüyor. Proje, Kadıköy - Kartal - Maltepe Şehir Parkı arasında kurulan 14 istasyon ve 140 bisikletle başlatıldı. Bu kapsamda Florya - Yeşilköy hattında da 5 istasyon ve 60 bisikletle hizmet veriliyor.

Bisiklet yolları üzerinde İSPARK tarafından kurulan Akıllı Bisiklet Sistemi, vatandaşlardan da ilgi görürken geçen yıl, özellikle olarak ilkbahar ve yaz mevsiminde toplam 150 bin kişi, akıllı bisiklet kullandı. İstanbullular, istasyonlardan kiraladıkları akıllı bisikletlerle 6 kilometrelik Florya - Yeşilköy ile 18 kilometrelik Kadıköy - Maltepe Şehir Parkı arasında yolculuk yaptı.

Akıllı bisiklet noktaları artacak

Öte yandan İBB şehir genelinde yeni bisiklet yollarını hizmete açma çalışmalarını da sürdürüyor. Yeni açılan noktalar üzerinde akıllı bisiklet kiralama üniteleri kurularak, farklı ilçelerde de vatandaşlara kiralama hizmeti verilecek. Mevcut hatlara, özellikle sahil bandı, Tarihi Yarımada, arazi yapısı uygun merkezler, metro ve diğer ulaşım noktalarında yenileri eklenecek. İki yıl içerisinde yeni hatlarla birlikte bisiklet sayısının 3 bine çıkarılması hedefleniyor.

Bisiklet kullanıcıları, İSBİKE abone kartı ya da kredi kartıyla bir saat için 2,5 lira, 2 saat için ise 4 lira ücret ödeyecek. Kullanıcılar, 120 - 180 dakika arası için 6 lira öderken, 3 saat ve üzeri kullanımda ise her saat 4 lira karşılığında bisiklet kiralayabilecek. Kredi kartı ya da abonelik olmak üzere 2 farklı şekilde hizmet veren sistemi kredi kartıyla kullanmak isteyenler,  kiosk ekranında "bisiklet kirala" butonunu tıkladıktan sonra sisteme üye olacak. Bu işlemin ardından kredi kartı ile kiosk üzerindeki adımlar bir biri ardına tamamlandıktan sonra sistemin verdiği 8 haneli şifre kullanılarak, bisiklet kiralanabiliyor. 

Kullanılan teknoloji sayesinde veri tabanıyla irtibat kurarak aktif hale gelen sistemde, bisikletin tüm hareketleri izlenebiliyor. Sistem ayrıca alınan bisikletin herhangi bir akıllı bisiklet İstasyonuna teslim edilebilmesine imkan da tanıyor.

İSPARK Genel Müdürü Nurettin Korkut, İBB'nin desteğiyle sürdürülebilir sosyal sorumluluk ve çevre dostu projeleri hataya geçirdiklerini belirterek, Anadolu ve Avrupa Yakası'ndaki iki sahil hattında başlattıkları projenin yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. Bisikletlerin özellikle yaz döneminde yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Korkut, yeni projelerin kullanıma açılması ve bisiklet sayısının arttırılması için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-150-bin-kisi-akilli-bisiklet-sistemini-kullandi_155795.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!