Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un depreme hazır olması için özel proje gerekli

Devlet Bakanı Faruk Bal, İstanbul’un olası bir depreme hazırlanması için şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek özel bir proje geliştirilmesi gerektiğini

Ticaret Gazetesi/26.09.2002



evlet Bakanı Faruk Bal, İstanbul’un olası bir depreme hazırlanması için şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek özel bir proje geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Önemli olan, ayağı yere basar projelerle İstanbul Deprem Projesi’nin oluşturulması ve finansal altyapısının belirlenmesidir” dedi.

Başbakanlık Proje Uygulama Birimi tarafından The Marmara Oteli’nde düzenlenen, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin katıldığı “İstanbul Deprem Projesi Hazırlık Toplantısı”nın açılışında konuşan Bal, 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin ardından 2002 yılı sonu itibarıyla toplam 12 bin 968 konutun, 10 temel eğitim okulunun, 8 sağlık ocağının ve 3 telekom binasının yapılmış olacağını kaydetti.

2003 yılı Haziran ayına kadar bu rakamların konutta 14 bin 642’ye ulaşacağını, 11 temel eğitim okulu, 8 sağlık ocağı ve 4 adet telekom binasının altyapı tesisleriyle birlikte bitirileceğini kaydeden Bal, 2002 sonuna kadar 81 ticaret merkezinde toplam 5 bin 860 işyerinin inşa edilmiş olacağını, 2004 yılında tamamlanmak üzere 4 hastanenin ihalesinin yapıldığını, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları, BOTAŞ ve belediye altyapılarına ilişkin projelerin de sürdürüldüğünü söyledi.

Böylece, Afet Yasası uyarınca hak sahibi olan tüm afetzedelerin evlerine kavuşmuş olacağını ve altyapı tesislerinin tamamlanacağını dile getiren Bal, Afet Yasası’na göre hak sahibi olamayanlar için ortaya çıkan konut açığı ile ilgili olarak Arsa Ofisi ve Toplu Konut İdaresi tarafından değişik projelerin hayata geçirilmekte olduğunu belirtti.

DÜNYA BANKASI’NIN DESTEĞİ

Bal, bakanlığına bağlı Başbakanlık Proje Uygulama Birimi tarafından yürütülen projelerde İstanbul’un pilot bölgelerden biri olduğunu ve “İstanbul’un ulusal afet yönetim sisteminin iyileştirilmesi” başlığı altında yerini aldığını söyledi.

Bal, şöyle devam etti: “İstanbul’un olası bir depreme hazırlanması için şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek özel bir proje geliştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda, İstanbul Valiliği’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerinin, üniversitelerimizin ve kamu kurumlarının çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Ancak, yapıların güçlendirilmesi örneğinde olduğu gibi bazı sorunların çözümünün maddi kaynaklara bağlı olduğu ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alındığında, bu tip projelerin ulusal kaynaklarımızla finanse edilmesinin ne derece güç olduğu ortadadır.

Bu bakımdan, ülkemizde çeşitli afet projelerinin finansmanına yaklaşık 1 milyar 678 milyon ABD Doları tutarında kaynak aktarmış olan Dünya Bankası, İstanbul ili için proje finansmanı yolu ile belli bir kaynak tahsis etmeyi düşünmektedir.

İstanbul’un depreme hazırlık için ihtiyacı ciddi bir rakam olacak. Önemli olan, ayağı yere basar projelerle İstanbul Deprem Projesi’nin oluşturulması ve finansal altyapısını belirlemektir.”

İSTANBUL PROJESİ’NİN AMACI-İstanbul projesi ile teknik ve kurumsal afete müdahale ve afet yönetim kapasitesinin ulusal yapıyla uyumlu bir şekilde iyileştirilmesi, sosyal, teknik ve ekonomik kriter dikkate alınarak temel risk azaltma yatırımlarının tanımlanması ve önceliklerin belirlenmesinin amaçlandığını kaydeden Bal, ayrıca yol, haberleşme sistemi, elektrik, doğalgaz, su şebekeleri, altyapı tesisleri ile okul, hastane ve bazı kamu binaları gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin güçlendirilerek, depreme dayanıklı hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bal, bugünkü toplantı ile İstanbul ilinin ihtiyaçlarının Dünya Bankası projesine yansıtılmasına esas teşkil edecek görüş ve önerilerin oluşturulacağını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Devlet Bakanı Bal, “Dünya Bankası’ndan ne kadarlık bir finansal destek isteneceğine” ilişkin soru üzerine, “bunun tahmini olarak 1 milyar doların üzerinde bir rakam olacağını” kaydetti.

DİĞER KONUŞMALAR-Proje Uygulama Birimi Direktörü Erhan Kahraman, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili birimlerin ve üniversitelerin katıldığı toplantılarla, İstanbul’un depreme hazırlanması için projelerin ve bunun finansman ihtiyacının belirleneceğini, oluşturulacak çalışma grubunun Ekim ayı sonuna kadar projenin iskeletini hazırlayacağını ve Ekim ayı sonlarına doğru gelecek Dünya Bankası uzmanlarına, proje ve finansman ihtiyacını sunacağını kaydetti.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürü Adil Özdemir de yapılacak toplantılarla İstanbul Depreme Hazırlık Projesi’nin oluşturulacağını ve Dünya Bankası uzmanlarından finansal destek isteme aşamasına gelineceğini belirtti.

Özdemir, 11-14 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek sempozyumda da afete hazırlık konusunda ABD, Japonya, Yeni Zelanda ve İtalya’dan da uzmanların katılacağı bir toplantının düzenleneceğini belirtti.

Toplantı daha sonra, basına kapalı olarak devam etti. Toplantıya, Ulusal Deprem Konseyi, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve İl Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-depreme-hazir-olmasi-icin-ozel-proje-gerekli_1877.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!