Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İşte Mekke’deki Vinç Kazasının Boyutları!

Kabe'deki kazanın boyutları netleşiyor. Mescid-i Haram’da vincin devrildiği Safa ve Merve tepelerinin bulunduğu alanın yanındaki yaklaşık 500 metrekarelik bölüm ile 2. ve 3. katlar ibadete kapatıldı

yapi.com.tr / AA
İşte Mekke’deki Vinç Kazasının Boyutları!

Mekke’de fırtına sonrası yıkılan vincin yol açtığı kazanın izleri sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. Devrilen vincin tavaf alanına düşen uzantısının zeminde oluşturduğu hasarın giderildiği görüldü. Bazı mermerlerin değiştiği gözlenen say alanının hemen yanındaki yaklaşık 500 metrekarelik bölge ise güvenlik çemberine alındı. Kaza sonrası ibadete kapatılan 2. ve 3. kata sabah namazında da hacı adayları alınmadı.

Bölgedeki en büyük vinç

Devrilen ve halen kaldırılmayan vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının Kral Sarayı olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Söz konusu vinç, bölgedeki en büyük iş makinesi olarak da dikkati çekiyor.

Vincin devrilme nedeni ise henüz açıklanmadı. Yıldırım veya fırtına nedeniyle devrilmiş olabileceği iddia ediliyor. Mescid-i Haram’daki tavaf alanının genişletme çalışmaları kapsamında 10’un üzerinde vinç kullanılıyor.

Ölü sayısı 107'ye yükseldi

Vincin devrilmesi sonucu ölenlerin sayısının 107'ye yükseldiği, 238 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ölenlerden 2'si Türk.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ölenlerin sayısı 107'ye, yaralıların ise 238'e yükseldi" ifadesi kullanıldı. Sivil Savunma Birimi'nden daha önce yapılan açıklamada 87 kişinin öldüğü, 184 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

2 Türk hacı adayı öldü

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, kazada Türk hacı adaylarından 2'sinin yaşamını yitirdiğini, 19'unun yaralandığını belirtmişti. Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Biz de Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde olduk" ifadelerini kullandı.

"Tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu"

Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi. Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi.

Tavaf alanının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı. Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi. Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.

Öte yandan, Mekke Bölgesi Emiri Halid el-Feysal'ın, vinç kazasını araştırmak için bir komisyon kurulması ve sonucunun acilen yetkili mercilere sunulması talimatı verdiği aktarıldı.

Projeyi Bin Ladin ailesi yapıyordu
 
Suudi Arabistan hükümetinin büyük projelerinden biri olan Kabe alanını geliştirme işini Cidde merkezli Bin Ladin grubu üstleniyor. Türk şirketlerinin de Kabe yakınlarındaki Al-Bait projesinde çalıştıkları biliniyor. Kabe’yi genişletme projesinin 2020 yılında tamamlanması öngörülüyor. Kabe’deki vinçlerden birinin devrilmesinin ardından Kabe’de yapılan inşaat çalışmalarının 10 Ekim’e kadar durduğu bildirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-mekkedeki-vinc-kazasinin-boyutlari_134001.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!