Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İthalat Coştu ‘Irak’ Üzdü

Türkiye’nin dış ticaret açığı ihracattaki Irak etkisiyle gelen yavaşlama ve ocak ayındaki artıştan sonra sürekli gerileyen ithalatın ilk kez artmasıyla ile ağustosta 8 milyar doları aştı.

yapi.com.tr/AA
İthalat Coştu ‘Irak’ Üzdü

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 13.5 arttı. İhracat yüzde 2.9 artarak 11.4 milyar dolara, ithalat yüzde 7 artarak 19.5 milyar dolara ulaştı. Ocak-ağustos döneminde ihracattaki artış yüzde 5.7 olurken ithalat ise yüzde 4.7 geriledi. Yılbaşından beri gerileyen 12 aylık dış açık ise ilk kez yükseldi ve 86.3 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığının artmasında 6 aydan sonra ilk defa artış  ithalat etkili oldu. Toplam ithalat yüzde 7, altın hariç ithalat ise yüzde 9 arttı. İthalatın geçen yılın aynı ayına göre 1.3 milyar dolar artışında 1 milyar doları artan aramalı ithalatının payı büyük. Özellikle sanayi ara malları ithalatındaki artış dikkat çekti.

Bu da sanayi üretimine ilişkin olumlu sinyal verdi. Tüketim malları ithalatı da ağustosta yıllık bazda yüzde 8.4 arttı.İhracat da 11.4 milyar dolar ile 11.7 milyar dolarlık beklentinin altında kaldı. Irak’a yapılan ihracat düşüşü hız kaybetse de yüzde 26 düşüş gösterdi. Orta Doğu ihracatında ise bir miktar toparlanma var. Haziran-temmuz aylarında ortalama yüzde 12 düşüşün ardından, ağustosta yüzde 5 artış kaydedildi. 12 aylık kümülatif rakamlara göre ihracat 157 milyar dolar ile tüm zamanların en yükseğine ulaşırken, ithalat 244 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 64.6’ya geriledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ithalat-costu-irak-uzdu_125244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!