Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Karabağlar'daki Kentsel Dönüşüm Planı Yine İptal Edildi

İzmir Karabağlar'da 101 hektarlık alanda yapılan parselasyon ve uygulama imar planları donatı alanların eksik hesaplanması ve ayrıcalıklı yapılaşma hakkı tanıması nedenleriyle dördüncü kez iptal edildi.

yapi.com.tr
İzmir Karabağlar'daki Kentsel Dönüşüm Planı Yine İptal Edildi

İzmir'in Karabağlar ilçesinde 101 hektarlık alanda yapılan parselasyon ve uygulama imar planları dördüncü kez iptal edildi. Şehir Plancıları Odası ile birlikte açıklama yapan mahalle halkı kendilerinin dahil edilmedikleri planlara rıza göstermeyeceklerini açıkladı.

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alana ait imar planları dördüncü kez mahkemeden döndü.

4. kez iptal edildi
Dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olarak adlandırılan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101.4 hektarlık alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları iptal edildi.

Donatı alanları eksik hesaplandı
Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda İzmir 3. İdare Mahkemesi, hali hazırdaki planları, planların kademeli birlikteliği ilkesine, planlama ilke ve esaslarına, bölgenin jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna, imar mevzuatı ve kamu yararına ve ulaşım planlaması ilkelerine aykırı bularak iptal etti. Yine iptal gerekçelerinin arasında donatı alanların eksik hesaplanması ve ayrıcalıklı yapılaşma hakkı tanıması olarak gösterildi.

İnşaat dursun, planlamaya halk dahil edilsin
Mahkeme kararı Limontepe Mahallesi'nde yapılan açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Karabağlar Mahalleler Birliği ile TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin yaptığı açıklamada, 101.4 hektarlık alandaki inşaat çalışmalarının iptal edilmesi talep edildi. Yeni planların da Karabağlar halkı başta olmak üzere, üniversitelerin ve odaların görüşlerinin alınarak hazırlanması istendi.

''Rant odaklı projelerle mücadele edeceğiz''
Basın metnini okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Sekreteri Zafer Mutluer, şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm projelerinin başarı düzeyini belirleyen en önemli etkenlerden biri planlama aşamasından itibaren halkın planlamaya katılımıdır. Merkezi ve yerel yönetim, meslek odaları, üniversiteler ve bölgede yaşayan yurttaşların sözünü söyleyeceği temel yaşam hakkının ön planda tutulduğu bir ‘dönüşüm modeli’ oluşturulduğu takdirde, sağlıklı ve yaşanabilir mekânların oluşması sağlanabilecektir. Merkezinde sakinlerinin olmadığı rant odaklı kentsel dönüşüm projeleriyle başta hukuki olmak üzere tüm alanlarda mücadele edeceğiz.”

En büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri
Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-karabaglardaki-kentsel-donusum-plani-yine-iptal-edildi_169809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!