Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'in 'Slow Food Köyü'ne Yargı Müjdesi

İzmir'in turizm cenneti Çeşme İlçesi'nin 'slow food' (yavaş gıda) unvanlı Germiyan Mahallesi'nde kurulan taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporunun yürütmesi, idare mahkemesince durduruldu. Taş ocağının kapatılması için çevrecilerin ve vatandaşların mücadelesinin devam ettiği açıklandı.

yapi.com.tr
İzmir'in 'Slow Food Köyü'ne Yargı Müjdesi

DHA'nın haberine göre, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme'nin doğal güzellikleriyle SİT kapsamında olan Germiyan Mahallesi, Türkiye'nin ilk 'Slow Food' unvanlı bölgelerinden biri oldu. Ancak bu bölgeye kurulan taş ocakları, tepkilere rağmen faaliyetlerini sürdürdü. Taş ocaklarına karşı hem vatandaşlar hem de çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı. Bu taş ocaklarından biri 8 yıl süren hukuk sürecinden sonra tamamen kapatıldı. Ancak Germiyan'da bu sürede bir başka alanda taş ocağı açıldı. Bu ocak için de açılan davada, 4'üncü İdare Mahkemesi, 2015 yılının Ağustos ayında 'ÇED gerekli değildir' raporu içini yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şirketin, yürütmeyi durdurma kararındaki gerekçeleri ortadan kaldırmasından sonra taş ocağı, yenilenen 'ÇED gerekli değildir' raporuyla yeniden faaliyetlerine başladı.

İçme suyu sağlayan baraj bölgesinde

İlçede ve bölgede rüzgarla dağılan toz kirliliği yaratmasının yanı sıra Çeşme'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kutlu Aktaş Barajı'nın koruma havzasında yer alan taş ocağı için, bir kez daha adli süreç başlatıldı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin belirlediği 5 kişilik bilirkişi heyeti, kısa süre önce hazırladıkları raporlarını mahkemeye ulaştırdı. Bilirkişi raporunda, taş ocağının zeytinlik alanlarına yakın mesafede olduğu, Kutlu Aktaş Barajı besleme sahasının da içerisinde olduğu bilgilerine yer verildi. Bunun üzerine Mahkeme, taş ocağının faaliyetlerini sürdürebilmesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporu için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar uyarınca da, taş ocağının faaliyetlerinin durdurulması için, vatandaşlar adına avukatlar gerekli kurumlara başvurdu.

Aynı zamanda da çevre gönüllüsü olan davanın avukatı Şehrazat Mercan, "Bu alanlar çok özel bölgeler. Doğal güzellikler ve korunmaları lazım. Zaten bunun içinde SİT alanı yapılıyorlar. Germiyan'ın doğal güzelliği var. Yemek türlerinin kaybolmaması için verdiği mücadeleden dolayı 'Slow Food' unvanı var. Böyle bir alanı yok etmek için taş ocağı açıldı. Biz de mücadele ettik. Burası aynı zamanda, vatandaşın içme suyunu sağlayan baraja da zarar veriyor. İnsan sağlığıyla da doğrudan ilgili. Mahkeme bizim için önemli bir karar verdi ve faaliyetleri durdurdu. Şimdi iptali için mücadele sürecek" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-slow-food-koyune-yargi-mujdesi_145592.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!