Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu İhale Kanunu Mağduru İstanbul Ağaç, Çareyi Dışa Açılmakta Buldu

Yeni Kamu İhale Yasası'nın getirdiği ihalelere katılma sınırlamaları nedeniyle zor duruma düşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki İ

Dünya
Kamu İhale Kanunu Mağduru İstanbul Ağaç, Çareyi Dışa Açılmakta Buldu

b>Yeni Kamu İhale Yasası'nın getirdiği ihalelere katılma sınırlamaları nedeniyle zor duruma düşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş., çareyi dışa açılmakta buldu.

Çölde kurulu Dubai'nin yıllık 676 milyon dolar bütçeli yeşillendirme projesinde yer almak isteyen şirket, Abu Dabi merkezli Emirates Landscape Est. ile ortak oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraklerinden Ağaç ve Peyzaj A.Ş., TBMM'de geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalar sonunda yasalaşan Kamu İhale Yasası nedeniyle yaşadığı sıkıntıları aşmanın yolunu yurtdışına açılmakta buldu. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Erorhan, "Yeni yasadaki bazı hükümler nedeniyle, şirketimizin hakim ortağı olan İBB başta olmak üzere, belediye ihalelerine katılamaz olduk. Benzer sebeplerden dolayı özel şirketlerin ihalelerinden iş alma olanağımız da ortadan kalkınca, tecrübe ve altyapımızı boşa harcamamak için yurtdışındaki iş imkanlarını araştırmaya başladık. Bu aşamada Dubai'de önemli bir pazar bulunduğunu gördük" dedi.

Araplarla ortak olacak

Araştırmalar sonunda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) aynı iş kolunda faaliyet gösteren Emirates Landscape Est. şirketiyle ortaklık için anlaşmaya vardıklarını ifade eden Erorhan, iki şirket arasında niyet mektuplarının alınıp verildiğini ve Büyükşehir Belediyesi'nin İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay'ın Ağaç A.Ş. adına bir ortaklık önprotokolü imzaladığını kaydetti.

BAE'nin sadece gelecek yıla ilişkin bütçesinden yeşillendirme, ağaçlandırma, çiçeklendirme ve bakım hizmetleri için ayırdığı payın 676 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Erorhan, ortaklık için anlaştıkları Emirates'in bu pazarın yüzde 50'sini hedeflediğini söyledi. Kendilerinin ilk yurtdışı tecrübelerinde tedbirli davranmak niyetinde olduğunu ifade eden genel müdür, ortak şirkete ilk etapta azami 5 milyon dolar yatırma şartı sürdüklerini belirtti. Anlaşma uyarınca yeni şirketin yüzde 51'i Emirates'in yüzde 49'u da Ağaç A.Ş.'nin olacak.

Anlaşmayla ilgili açıklama yapan Emirates'in CEO'su Muhammed Khalfan El Dhairy de, 4 yıllık şirketlerinin ülkede önemli işlere imza attığını, Ağaç A.Ş'nin bu konudaki uzmanlığı, tecrübesi ve büyük altyapısı sayesinde daha büyük projeler gerçekleştirme imkanına sahip olacaklarını kaydetti.

Yurtdışına gül ihraç edecek

Yurtiçi ihale sıkıntısı nedeniyle yurtdışında iş olanaklarını araştırmaya devam eden Ağaç A.Ş. bu çerçevede bir süredir devam eden Meilland türü gül üretimine hız veriyor. Şimdiye kadar iç piyasadan gelen yoğun talep nedeniyle ihracata yönelemeyen şirket, bu yıl küçük bir miktar da olsa gül ihraç etmeyi planlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en genç şirketlerinden biri olarak bilinen İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş., 1 Ocak 1998 tarihinden bu yana faaliyet gösteriyor. 1999 yılında Alibeyköy'de 1 adet fidanlık kuran şirket, İSKİ havzaları ve mezarlıklarda ağaçlandırma çalışmaları yaptı. Ocak 2000 tarihinden itibaren İSTAÇ A.Ş. bünyesindeki ağaçlandırma ve çevre düzenleme işlerinin de AĞAÇ A.Ş.'ye devredilmesinden sonra İSKİ havzalarıyla mezarlıkların bakımı ve düzenlenmesi işlerini de üstlene şirket yoğun bir iş hacmine ulaşmıştı.

Yüzde 43'lük hissesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Ağaç A.Ş'de, İSKİ'nin yüzde 40, İSFALT A.Ş.'nin yüzde 10, Ulaşım A.Ş. ve İGDAŞ'ın da yüzde 3'er payı bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-ihale-kanunu-magduru-istanbul-agac-careyi-disa-acilmakta-buldu_5343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!