Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kamu-Özel Ortaklığına Hazine Garantisi Geldi

17 sağlık yatırımı projesinde Hazine garantisi için süreç tamamlandı.

yapi.com.tr
Kamu-Özel Ortaklığına Hazine Garantisi Geldi

Hazine Müsteşarlığı’nın kamu-özel ortaklığı projelerine ödeme garantisi vermesi uygulamasındaki ana gerekçelerden biri olan entegre kampüs hastaneler ve şehir hastaneleri projelerine garanti için sürecin tamamlandığı öğrenildi. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre, bilgi veren kaynaklar, ağustos ayı itibariyle sürecin tamamlanarak garantilerin yürürlüğe girmesini beklediklerini kaydettiler.

Sağlık yatırımlarına garanti verilmesiyle Hazine; ilk kez kamu-özel ortaklığı projelerine “çifte garanti” sağlamış olacak. Mevcut sağlık projeleri ve bazı otoyol-köprü projelerinde devlet yıllık gelir garantisi veriyor. Bu garantide, ihale aşamasında kamu tarafından yıllık bir kullanıcı sayısı belirleniyor. Eğer bu kullanıcı sayısının altında kalınırsa taahhüt miktarına kadar aradaki fark Hazine tarafından ödeniyor. Bu model, işletme gelir garantisi olarak adlandırılıyor. Nisan ayında yayımlanan yönetmelikle ise daha önce kanun maddesi olarak düzenlenen Hazine kamu özel ortaklığı projelerinde finansörlere kredilerinin yüzde 85’ine kadar geri ödeme garantisi yürürlüğe girmiş oldu.

Kaynaklar, işlemi tamamlanan sağlık projesi sayısının 17 olduğunu kaydetti. Sağlık projeleri kapsamında, entegre kampüs hastanesi ve şehir hastanelerinden ilan edilen proje sayısı ise 15 olmuştu. Kurulacak bu kampüsler içinde toplam 79 ayrı hastane olacak. Hazine garantisi verilmesi süreci içinde en önemli aşama olan onay nitelikli Bakanlar Kurulu kararının alındığı belirtildi. Yönetmelik gereği bu tür projelerdeki Hazine garantileri Resmi Gazete’de yayımlanmıyor. Şu ana kadar ilan edilen kamu özel ortaklığı projeleri, Adana, Ankara Bilken, Ankara Etlik, Elazığ, Gaziantep, İstanbul İkitelli, Kayseri, Mersin, Yozgat, İzmir Bayraklı, Konya, Manisa, Bursa, Kocaeli ve Isparta’da kurulacak. Projelerin 2016’da bitirilmesi gerekiyor İnşaatı devam eden bazı projeler dahil, sözleşmesi yürürlüğe girecek bütün projeler için 30 aylık bir inşaat süreci belirlenmişti.

Projelerin 2016'da bitirilmesi gerekiyor

Öte yandan, Sağlık Bakanı, mart ayında mevcut 15 projeye ilave olarak 30 ya da 35 yeni kampüs ya da şehir hastanesinin de bu yıl içinde projelerinin ilan edilmesini planladıklarını açıklamıştı.

Kaynaklar, 17 projenin garanti tutarına ilişkin olarak yayımlanmama kararına atıfta bulundular. Buna karşılık, Hazine’nin 2014 yılı için verebileceği garantinin üst limizi 3 milyar dolar olarak belirlenmişti. Nisan ayında yayınlanan Hazine garantisine yönelik yönetmelikte, geçici maddeyle ihalesi tamamlanmış kamu özel ortaklığı projelerine de garanti kapsamına girme imkanı sağlanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-ozel-ortakligina-hazine-garantisi-geldi_123162.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!