Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu Yararı Sokağa Atıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1992’de Bakanlar Kurulu kararı ile “kamu yararına çalışan dernekler” statüsü almış Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ni, 18 yıldır kiracısı olduğu arsadan zorla atmaya hazırlanıyor.

Bir Gün Gazetesi
Kamu Yararı Sokağa Atıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1992’de Bakanlar Kurulu kararı ile “kamu yararına çalışan dernek” statüsü almış Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ni, 18 yıldır kiracısı olduğu arsadan zorla atmaya hazırlanıyor.

Dernek 2 Mart’a kadar boşaltılmazsa, kolluk kuvveti zoruyla tahliye edilecek. Derneğe ilk tahliye yazısı 8 Aralık 2009 tarihinde gelmişti. Dernek yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, bu yazıda herhangi bir gerekçe gösterilmiyor, “sözleşmeniz bitmiştir, tahliye edin” deniyordu.

Üstelik bu yazıda tahliye edilmesi istenen yerin bir ‘dükkân’ olduğu belirtiliyordu. Dernek yöneticileri, bir yanlışlık olduğunu düşünerek Belediye yetkililerine başvurdu. Bir dükkân kiracısı olmadıklarını, Türkiye’deki 100 bin kas hastasına hizmet vermeyi amaçlayan 32 yıllık bir sivil toplum kuruluşu olduklarını anlattı. Ancak derneğin, İBB Emlak Müdürlüğü Daire Başkanlığı’ndan, İBB Başkanlığı’na, AKP İl Başkanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’a dek yaptıkları tüm başvurular ve girişimler sonuçsuz kaldı.

2 Mart'a Kadar Süre Tanındı

Belediye son olarak geçtiğimiz hafta Bakırköy Kaymakamlığı’na yeni bir yazı gönderdi. Bu yazıda, derneğin kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği belirtilerek, gerekirse kolluk kuvvetiyle boşaltılması istendi. Derneğe, kaymakamlıktan önceki gün gelen yazıda da en geç 2 Mart’a kadar derneğin tahliye edilmesi gerektiği, yoksa zorla tahliye edileceği belirtildi.

Derneğe İBB’den gönderilen 10 Şubat tarihli yazıda, derneğin kirasını düzenli ödemediği belirtilerek kamu zararına yol açtığı iddia edildi. Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Söz konusu olan özürlü ve kas hastalıklarının durumunun Belediyemizce dikkate alındığı, bu bakımdan bu hizmetlerin Belediyemizce karşılanacağı, söz konusu taşınmazın şimdiki durumunun imara aykırı olduğu ve sözleşme hükümlerine aykırılıkların olması nedeniyle kira süresinin uzatılamayacağı derneğe bildirilmiştir…”

Yazıda, ayrıca derneğin faaliyet raporlarının incelendiği, bu inceleme sonucunda “tahliyesinin kamu menfaatine olduğunun açıkça görüldüğü” belirtildi.

‘Karar Çok Yukarıdan Verildi’

Derneğin Genel Koordinatörü Yakup Sayın, bu gerekçelere tepki gösterdi. Sayın şöyle dedi:  “Bize önce 2 yıl öncesinden bir kira borcunu gerekçe gösterdiler. Oysa bu bir itilafa yol açmamıştı, bununla ilgili de herhangi bir ihtarname çekilmemişti. Yavaş yavaş ödüyorduk. Biz koz olarak kullanmasınlar diye hemen bu borcu kapattık. Şimdi tek kuruş borcumuz yok. Belediye bizi oyaladı.”

Haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade eden Sayın, “Bizim oradan çıkartılmamızın kamu yararına olduğu söyleniyor. Biz Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına faaliyet gösterdiği tespit edilmiş bir derneğiz zaten. Bakanlar Kurulu’nun kamu yararına çalıştığını tespit ettiği bir derneği, bir belediye kamuya faydası yok diye sokağa atmaya kalkıyor. Biz bu kararın çok daha yukarıdan geldiğini düşünüyoruz. Genel Başkanımız Prof. Dr. Coşkun Özdemir’in Cumhuriyet gazetesinde yazdığı hükümeti eleştiren yazılarının bunda rolü olduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği

Prof. Dr. Coşkun Özdemir’in öncülüğünde 1978’de kurulan dernek, kas hastaları ve hasta yakınlarına hizmet vermek amacıyla yola çıktı. Dernek, 1992’de Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsünü aldı, 2004’te de İzinsiz Yardım Toplama hakkı tanınan 18 dernek arasında yer aldı. 5 uluslararası organizasyona üye olan dernek, Türkiye’de sayıları yaklaşık 100 bin olan kas hastalarının topluma uyumunu arttırmak için fizyoterapi, mesleki rehabilitasyon, psikoterapi, evde bakım hizmetleri, bilgilendirme gibi hizmetler veriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-yarari-sokaga-atildi_77000.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!