Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Karaburun Halkı GES Projesini İstemiyor

İzmir Karaburun’a bağlı Yaylaköy’de mahkemenin iptal kararına rağmen yapılan ÇED başvurusu, İnceleme Değerlendirme Komisyonunda ele alınacak. Karaburun halkı toplantının iptal edilmesini istedi.

yapi.com.tr
Karaburun Halkı GES Projesini İstemiyor (Fotoğraf: AA)

İzmir Karaburun’a bağlı Yaylaköy yakınında yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi mahkemenin iptal kararına rağmen yeniden gündemde. Şirketin iptal edilen ÇED Raporu yerine yaptığı yeni ÇED başvurusu yarın (28.05.2024) İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında ele alınacak. Karaburun Yerel Fok Komitesi mahkeme kararı ve GES projesi sürecinde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekerek toplantının iptal edilmesi çağrısını yaptı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; yıllardır Rüzgar Enerji Santralleri (RES)’nin yol açtığı sorunlarla gündeme gelen Karaburun’da Yaylaköy civarında RES’leri bulunan şirket aynı bölgede bu sefer GES projesi için başvurdu. Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak GES projesine 12.04.2023 tarihinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verildi. Şirketin GES projesi ile ilgili yaşanan süreç ise tam bir hukuksuzluk, bürokraside görevi ihmal ve rüşvet iddiaları nedeniyle skandal boyutuna ulaştı.

Şirketin GES projesi için ruhsatlanan alanda Yaylaköylülerin Karaburun Milli Emlak’tan zeytin dikimi için kiraladığı geniş araziler de vardı. Yaklaşık 15 yıl önce dikilen ve zeytin vermeye başlayan ağaçların bulunduğu alanın GES sahasında kalması sebebiyle Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na 10.05.2023 tarihinde dava açıldı.

Davaya bakan İzmir 7’inci İdare Mahkemesi tarafından yaptırılan bilirkişi keşfinde hazırlanan raporda ÇED ile ilgili ciddi uyarılara yer verildi. Bilirkişi raporuna dayanarak projeye verilen 'ÇED olumlu' kararının yürütmesi 22.02.2024 tarihinde durduruldu. Ancak bu mahkeme kararı şirketin bölgedeki zeytinlikleri katletmesini durduramadı! Eylül ayından Şubat 2024’e kadar geçen sürede yasadışı bir şekilde 4 kez alana giren şirket elemanları, 5 bin zeytin ağacını katletti. Davayı esastan görüşen İzmir 7’inci İdare Mahkemesi şirkete verilen ÇED Olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak ÇED’i 15.03.2024 tarihinde iptal etti.

Davalar hukuksuzluğu kanıtladı ama…
Bununla birlikte konuyla ilgili Karaburun Sulh Hukuk Mahkemesi’nde Karaburun Kaymakamlığı’na karşı “Kira sözleşmesinin revize edilmesi”, İzmir 4. Bölge İdare Mahkemesi’nde Çevre Şehircilik Bakanlığı’na karşı “revizeye onay verilmesi”, 3. Bölge İdare Mahkemesi’nde ise EPDK’ya karşı “irtifak tahsisine” yönelik toplam 4 dava daha açıldı. Bu davalarda; İzmir 3. İdare Mahkemesinden 27.03.2024 tarihinde “irtifak hakkı tesis edilmesinde kamu yararı yoktur” kararı çıktı. İzmir 4. İdare Mahkemesi de 08.05.2024 tarihli kararı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın “kira sözleşmesi revizesine onay vermesini” hukuka uygun bulmadı.

“ÇED dosyasını iade edin!”
Yarın yapılması planlanan toplantının iptal edilmesi için daha önce Karaburun Yerel Fok Komitesi/Karaburun Sivil İnisiyatif ve Yaylaköy Muhtarlığı adına itiraz dilekçeleri verilmişti. Yerel Fok Komitesi bugün de bir açıklama yaparak dava sürecinde yapılan 04.12.2023 tarihli Keşif ve Bilirkişi İnceleme Raporunu ve bu rapora dayanılarak iptal edilen ÇED Olumlu kararına vurgu yaptı. Komite, yeni bir ÇED sürecinin başlatılmaması, ÇED dosyasının iade-iptal edilmesini istedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karaburun-halki-ges-projesini-istemiyor_204933.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!