Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Karacaahmet'e mi Gidip Nefes Alalım?"

Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na 100 metrekareyi geçmeyecek yapılar için inşaat izni verildi. Tarihi koru için yıllardır mücadele eden Validebağ Gönüllüleri’nden Arif Belgin: Koru ranta kurban edilmesin istiyoruz

yapi.com.tr
"Karacaahmet'e mi Gidip Nefes Alalım?"

Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, birinci Derece Doğal Sit Alanı olan İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu'nda, 100 metrekareyi geçmeyecek yapıların inşasına izin verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde önceki gün alınan kararla 100 metrekareyi geçmeyecek şekilde büfe, tuvalet, restoran ve benzeri tek katlı yapılar koruya inşa edilebilecek. Kamuoyunda tepkiyle karşılanan “Validebağ Adile Sultan Kasrı Çevre Düzenlemesi Tadilat Projesi” teklifine CHP’li üyeler, plan notundaki “100 metreyi aşmayacak yapılar” ifadesinin “ucu açık” olduğu gerekçesiyle itiraz etti.

CHP'li üyelerin itirazları ile ‘1/5000 ölçekli Validebağ Korusu Koruma İmar Planında’ yer alan ‘planlama alanı tamamında 100 metrekareyi geçmeyen takılabilir/sökülebilir müştemilat türü 1 katlı yapılar yapılabilir’ ibaresi, ‘toplamı 100 metrekareyi geçmeyecek yapılar’ şeklinde değiştirildi. İBB Meclisi’nin AKP’li üyesi Hadi Diler ise, ilave binaların yapılmayacağını, mevcut tescilli eski eserlerin korunacağını öne sürdü.

Meclis’in CHP'li üyesi Esin Hacıalioğlu, yapılan plan değişikliği ile korunun imara açık hale geleceğini vurguladı. Validebağ Korusu'nun korunması gerektiğinin altını çizen Hacıalioğlu, “Tarihi yapılar korunsun ama neden ilave alanlar getiriliyor. Bu doğal alan 354 dönüm. Bu alanın tamamen korunması lazım" dedi. CHP’li üyelerin ret oyuna karşın kabul edilen plan değişikliği teklifi, yurttaşların da tepkisine neden oldu.

Karacaahmet’e mi gidelim?

Validebağ Gönüllüleri Derneği’nden Arif Belgin, Koru’nun rant için talan edilmesine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Belgin, “İBB Meclisi’nin kararında ‘binalar’ ifadesi var. 100 metrekare sınırı var fakat bir bina yerine 10 tane 10 metrekarelik yapı inşa edilebilir. Biz burası ranta kurban edilmesin istiyoruz. 18 yıldan beri de mücadelemiz bunun içindir. Anadolu Yakası’nda dolaşılacak tek yer burası. Yeşil alan olarak bir de Karacaahmet var. Fakat orası mezarlık, oraya mı gidip nefes alalım? Ayrıca planda, ‘korunun içerisine park yapılabilir’ ifadesi var. Yürüyüş yolları da yapılabilir diyor fakat zaten yürüyüş yolları mevcut” diye konuştu.

Yurttaşlar yapılaşma istemiyor

İBB’nin CHP’li Üsküdar Meclis üyesi Nezih Küçükerden, Validebağ Korusu’nun Anadolu Yakası’nın ikinci büyük yeşil alanı olduğuna dikkat çekti. Küçükerden, “Biz orada yapılacak her türlü yapıya karşıyız. Bu büfelere bir takım eklentiler yapılabilir, burasının ucu açıktır. Bu plan değişikliği bir sonuç getirmez. Burada 400 adet kuş türü var, kıymetlide bir dere aklıyor. Burayı ilginç bir değişiklik teklifiyle kafeterya ortamı yapamazsınız. Bölge sakinlerinin istediği bu plan değil, onlar yapılaşma istemiyor. Biz bunun için de ret oyu verdik” ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karacaahmete-mi-gidip-nefes-alalim_152926.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!