Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaynaklar İnşaat İçin Seferber Oldu

Hükümet son 5 yılda birikmiş olan 2 milyon 130 bin konut stokunu eritmek için düzenlemeleri hayata geçirmeye başladı.

yapi.com.tr
Kaynaklar İnşaat İçin Seferber Oldu

Hükümet 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide yarattığı olumsuz etkiyi bertaraf etmek için Ağustos 2016’da kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faizlerinin aşağı çekilmesini teşvik etmişti. O dönem Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından açıklanan belli vadedeki konut kredilerindeki faiz indirimini özel bankalar da takip etmiş ve aylık konut kredisi faizi psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına çekilmişti. Şu anda 1.23 seviyesinde olan konut kredisi faizleri bazı bankalar öncülüğünde indirime geçiyor.

5 yıllık stok
Cumhuriyet'te yer alan habere göre hükümet, son iki yılda oluşan konut stoğunu eritmek ve yeni projelerin önünü açmak için sektörü adeta teşviklere ve vergi indirimlerine boğdu. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Alınan önlemler çok önemli, son 5 yılda birikmiş olan 2 milyon 130 bin konut stoğunu eritecek” dedi. İpotekli satışlar konut piyasasının yaklaşık üçte birini oluştururken, özellikle faiz indirimlerinin sektörü canlandırılacağı bekleniyor. Hükümetin son dönemlerde çıkardığı bazı düzenlemeler şunlar:

-Yakın zamanda çıkması beklenen Torba Yasa’ya eklenecek maddeye göre yabancılar vatandaşlık hakkı almak için 1 milyon dolarlık konut alım şartı esnetilerek 300 bin dolara indirilecek.

-Konutta yüzde 18 olan KDV, yüzde 8’e indi. 600 bin liralık evde 60 bin liralık bir fiyat avantajı oluştu. Tapu harcı oranı da yüzde 4’ten 3’e indirildi.

-İnşaat ve gayrimenkul sektörünün, ‘menkul kıymetler’ yolu ile gerek kaynak gerekse küçük yatırımcıya ulaşması için gerekli hukuki ve idari düzenlemelerin hayata geçirilmesi sonucu TOKİ tarafından gayrimenkul sertifikası ihracının gerçekleştirilmesi.

Faizde indirim yarışı
Başbakan Binali Yıldırım’ın konut kredisi faiz oranlarını indirin çağrısına ilk cevap Ziraat Bankası’ndan geldi. Banka 500 bin TL’ye kadar konut kredilerinde faizi yüzde 0.98’e çekti. Şekerbank da ilk defa konut kredisi kullanacak olan bireylere 500 bin TL’ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0.98’e çekti. Halkbank da konut kredisi faizini indirdi. Halkbank da, 10 yıl vadeye ve 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0.98’e düşürdü. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Her aile ev sahibi olsun istiyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaynaklar-insaat-icin-seferber-oldu_165544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!