Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşüm Romanları Dışlıyor

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun (MRG) hazırladığı “Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye’de Romanların Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi” raporu Roman yurttaşların yaşadığı problemleri gözler önüne serdi.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşüm Romanları Dışlıyor

Birgün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Roman yurttaşların en büyük probleminin “evsizlik” vurgulandığı rapora göre, bu yurttaşlar için ihtiyaç duyulan konut sayısı yaklaşık üç milyon. Romanların yüzde sekseninin gecekondularda yaşadığı vurgusu yapılan raporda, kentsel dönüşümün Romanlar üzerindeki etkilerinin “hayati” boyutta olduğu belirtildi. Raporda, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutların şehir dışında olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun Romanların yaşamın her alanından izole edilmesine ve dışlanmasına yol açtığı ifade edildi.

Raporda, sorunların çözümlerine ilişkin öneriler şöyle sıralandı:

»Roman mahalleleri biçiminde ortaya çıkmış yerleşim yerleri ortadan kaldırılmalı, Romanların tecrit halinde yaşamlarına son verilmeli, ancak atılacak adımlarda Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan grupların talepleri dikkate alınmalı.

»Zorla tahliyeler yasaklanmalı.

»Kentsel dönüşüm uygulamaları gelir sağlama amaçlı değil, barınma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmeli ve Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan gruplara yönelik ayrımcılık yapılması engellenmeli.

»Nüfusa kayıtlı olsun olmasın Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan gruplardaki tüm çocukların derhal okullara kaydı yapılmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-romanlari-disliyor_159916.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!