Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kentsel Dönüşümden Başka Çare Yok”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kentsel dönüşümden başka çare yok. Eğer bunu büyük mahalle bazlı yapabiliyorsak çok başarılı oluruz." ifadesini kullandı.

yapi.com.tr/AA
“Kentsel Dönüşümden Başka Çare Yok”

Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) düzenlenen "İş Dünyası Buluşması"na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, boş arazilerde altyapısı, üstyapısı, meydanları, yeşil alanlarıyla kent planlamasının kolay olduğunu belirtti.

Özkaseki, kadim şehirlerde ise bunu yapabilmenin kolay olmadığını, mevcut yapılar içerisinde böyle bir şeyin mümkün gözükmediğini, şehirleri depreme dirençli hale gelebilmenin tek yolunun, kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı.

Kentsel dönüşümden başka çare bulunmadığının altını çizen Özhaseki, "Eğer bunu büyük mahalle bazlı yapabiliyorsak çok başarılı oluruz. Ada bazlı yapıyorsak daha az başarılı oluruz. Bina bazlı yapıyorsak sadece binamızı kurtarmış oluruz. O yüzdendir ki, kentsel dönüşüm meselesinde çok büyük çabalar içerisindeyiz." diye konuştu.

Özhaseki, 2012'de çıkarılan yasa kapsamında 2 milyon 250 bin yapının değişip dönüştürüldüğünü, şu anda 450 bin civarında devam eden işlemin bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Bu bizi kesmiyor. Bu yetmiyor bize. Çünkü İstanbul söz konusu olduğunda 1,5 milyon bağımsız birimin riskli olduğundan bahsediyoruz. Kocaeli'de 150 binden bahsediyoruz. Anadolu'nun değişik illerinde de çok daha fazla sayılar var. O zaman çok daha hızlanmamız gerekiyor. Onun içindir ki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk. Bir de önümüzü kesen ne varsa, yasaların hepsini çok daha rahatlatıcı, basitleştirici, hızlandırıcı hale getirdik."

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümü müteahhitlik gruplarıyla, özel sektörlerle sürdürebilmenin esas olduğunu vurgulayarak, "Belki Avrupa'da merkezlerde, eski bölgelerde değişim, dönüşüm görmezsiniz. Çevrede inşaat faaliyetleri çok azdır. Normal ama bizim gibi özellikle 1940-1950'li yıllardan itibaren göç alarak rastgele büyüyen ve insanların başını sokabilmek amacıyla bir gece briketleri toplayıp sabaha ev yaptıkları ortamda kentsel dönüşüm kaçınılmaz. Deprem ülkesinde yüz binlerce konutun daha, değişmesi ve dönüşmesi icap ediyor." ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumden-baska-care-yok_202164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!