Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

İBB İki Mahallede Kentsel Dönüşümün Temelini Attı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Akşemsettin ve Çırçır mahallelerinde 561 yapı, 720 bağımsız birimde oturan toplam 588 hak sahibini, aileleriyle birlikte depreme dayanıklı konutlarına kavuşturacak projenin temelini attı.

yapi.com.tr
İBB İki Mahallede Kentsel Dönüşümün Temelini Attı (Fotoğraflar: İBB)

Eyüpsultan’a bağlı, Akşemsettin ve Çırçır mahalleleri sınırları içerisinde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki iki parsel, 5 Şubat 2018’de, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı; kurum iştirakleri KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ’la iş birliği yaparak 561 yapı, 720 bağımsız birim ve 588 hak sahibinden oluşan, çarpık yapılaşma ve mülkiyet probleminin olduğu alanda çalışmalara başladı. Hak sahipleri ve konunun paydaşları arasında kurulan ortak masalarda, sorunlara çözüm üretildi. Akşemsettin ve Çırçır mahallelerinin kentsel dönüşümü için düzenlenen temel atma töreni; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Parti Meclisi üyesi Mahir Yüksel, CHP milletvekili Yunus Emre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Mithat Bülent Özmen, CHP Zeytinburnu Belediye Başkan adayı Onur Soytürk ve hak sahibi vatandaşların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gerçek bir kentsel dönüşüm projesine imza atıyoruz. ‘Gerçek’ diye üstüne basa basa vurguluyorum. Çünkü, kentsel dönüşümün sahtesini de yapıyorlar. Kimin yaptığını aslında siz çok iyi biliyorsunuz. Gerçek kentsel dönüşüm, insanları güvende hissettirir. Huzurlu ve mutlu eder. Sahte kentsel dönüşüm ise, insanları mağdur eder. İstanbul'un deprem gibi çok önemli bir sorunu var. Bunu hepimiz biliyoruz. Şunu da söylemek gerekir: Tabii bu sorunun çözümlerinden birisi olması gereken kentsel dönüşümün, bu şehirde, bu arkadaşlar yüzünden kendisi de bir soruna dönüştü. Yani kentsel dönüşüm deyince, bir sorun yumağı hissediliyor. Bunun sebepleri var. Eğer sahte işler yaparsanız, insanları aldatırsanız, insanlara kentsel dönüşüm diye sadece İstanbul'un özellikle göz önünde bulunan Marmara Denizi kıyılarını, lüks konutlarla yığın haline getirirseniz, Fikirtepe gibi çok kötü bir talihsizliği yaşatırsanız insanları ne yazık ki kentsel dönüşümden soğutursunuz.”

“Plansız, programsız çalıştıkları, vatandaşın halinden anlamadıkları için, büyük mağduriyetlere yol açtılar. Bu süreç, böyle işledi. İstanbulluları evlerinden, semtlerinden ettiler. Ve bir rant mücadelesi, bir rant kavgası, bir rant müzakeresine döndü. Bu yarım kalmış projelerle, evsiz bırakılan insanlara dönüştü. Bina bazlı yerinde dönüşümle, vatandaşla müteahhidi baş başa bıraktılar. Bu konuda yaşanan bu tür sorunları sadece seyrettiler. Biz biliyoruz. Bu milletten yıllarca deprem vergileri alındı hem de milyarlarca dolar. Vatandaş sesini çıkaramadı. Her şeye rağmen hükümetine, belediyesine güvenen insanlar, bu güvenlerinde ne yazık ki sıkıntı gördüler. Ama onlar, bu güveni iyi yönetemediler. Vatandaşı, bir nevi kapalı devre bir ortam yönettikleri için, yalnız ve çaresiz bıraktılar. Bakın; deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Bir nevi, vatandaşı sırtından hançerlediler. Vatandaşa ihtiyacı olan konutları yapmak yerine, hala rezerv alan ilan ettikleri askeri alanlarda, yüzde 85’in üzerinde oranda lüks konut üretiyorlar. Rezidanslar üretiyorlar. Yine o rezerv alan dedikleri alanları çarçur ederek, vatandaşı sırtından hançerlediler. Vatandaşın kentsel dönüşüm adı altında bunca ihanete imza atan insanlara, asla inancı olacağını ben düşünmüyorum.”

“Hala insanlara, yüzü kızarmadan 650 bin konut yapacağız’ yalanını söylüyorlar”
“Seçime giderken, hala insanlara, düşünsenize, ‘650 bin konut yapacağız’ yalanını söylüyorlar. 650 bin. Bunu da gerçekten yüzü kızarmadan ifade edebiliyor. 650 binin rakamsal değeri; maaş ödemese, hiçbir yatırım yapmasa, metroya ona buna para harcamasa, bu şehrin 5-6 yıllık bütün parasını harcasa, yine 650 bin konutu yapamaz. O bakımdan, gerçeklerle yalanları ayırt etmek isteyen sadece inanın vatandaşlarımıza sesleniyorum: Tuzla'ya baksa, gerçeği bütün açıklığıyla görür ve Tuzla'da 2019 yılında duyurulan bir TOKİ projesinde, temelini de 2021 yılında ancak atabildiler. Ki hemen yanı başında biz de KİPTAŞ aracılığıyla, 2021 yılında bir konut projesi başlattık, temelini attık. Biz, projemizi 13 ay içerisinde tamamladık. Ve vatandaşımıza teslim ettik. TOKİ projesi ise, üçüncü yılında ve hala kaba inşaat seviyesinde olan bölümleri var. Tabii bizi şaşırtmıyor. Sadece olan, bir kez daha sözlerinde durmaması meselesi. Biz ise, söz verdiğimiz tarihten bir yıl önce konutları bitirip, vatandaşımıza teslim ettik.”

“Kentsel dönüşüm konusunda gerçeklerle yalanları ayırt etmek isteyenler, yine Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri projemize de bakabilirler. Bizden önceki yönetim, Yeşilpınar Evleri’nin bulunduğu alanı, üzerinde hak sahipleriyle birlikte satışa çıkardı. Ben, ilanı gördüğümde şok oldum. Gazete ilanı… Yani orada oturan insanlar var ve gazete ilanıyla, o dönemin KİPTAŞ ve İBB yöneticileri, satışa çıktılar. Arsayı satmaya kalktılar. Vatandaş, riskli binalarda belirsiz, güvencesiz bir haldeydi. Biz geldik, satış girişimini durdurduk. Ve yıllardır çözülmemiş mülkiyet sorunlarını, biz çözdük. Her konuyu, vatandaşla uzlaşarak yaptık. Hemen bir uzlaşma ofisini orada devreye aldık ve yüzde 100 uzlaşı sağladık. Riskli yapıları yıktık. Hak sahiplerine kira yardımı sağladık İBB olarak. İstemeleri halinde, taşınabilecekleri stok konutlarımızı açtık ve söz verdiğimiz tarihte, aksatmadan tüm hak sahiplerine güvenli evlerini teslim ettik.”

“Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetinin yüzde 65’ini de üstleneceğiz”
“5 yıldır… ki 5 yıldır demek de yanlış. Aslında 4,5 yıldır, kimseyi mağdur etmeden, halkın dertlerini çözmek için, bütün arkadaşlarımla var gücümle tüm özenimle çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum. Ve herkesin hayatı kolaylaşsın, güzelleşsin diye uğraşıyoruz. Önümüzdeki dönemde, kentsel dönüşüm konusunda her zaman vatandaşın yanında olacağız. Dar gelirli vatandaşlarımıza ait 50 bin riskli konutun, göreceksiniz inşaat maliyetinin, -bütün bu vaatler hesabı kitabı yapılmış vaatlerdir- inşaat maliyetinin yüzde 60’ını biz karşılayacağız. Yine bu konutlarda yaşayan dar gelirli emeklilerimizin, inşaat maliyetinin yüzde 65’ini de biz üstleneceğiz. Bugünkü anlayışın, daha dün, emeklilerin aldığı maaşla ilgili dalga geçecek seviyede yorum yapmasını, ben hicap duyarak akşam dinledim. Riskli binalarda yaşayan ev sahiplerine ve kiracılara… Bakın bu kiracı sürecini biz olayın içine kattık. Bakanlığın verdiği desteğin üzerine, kiraların çok arttığı gerçeğini görerek, 7.000 lira ekstra kira desteğini de biz vereceğiz.”

İlk harç döküldü
İmamoğlu’nun konuşmasının ardından, hak sahiplerinin de katılımıyla temele ilk harcı döken butonlara basıldı. Yapılaşmanın az olduğu İBB mülkiyetindeki iki parselde rezerv konutlar üretilerek, riskli alan ilan edilen bölgedeki çarpık yapılarda yaşayan vatandaşların güvenli evlerine taşınması amaçlanıyor. Ruhsatı alınmış olan projelerle, bölgedeki 2 parselde toplam 703 konut, 12 ticaret, 1 kreş ve 1 mahalle evi inşa edilecek. Bu proje sayesinde Akşemsettin ve Çırçır mahallelerindeki mülkiyet sorununun çözüme kavuşturulması ile 6 yıldır riskli alan statüsünde bulunan bölgenin depreme dayanıksız yapılardan arındırılması için önemli bir adım atılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ibb-iki-mahallede-kentsel-donusumun-temelini-atti_201951.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!