Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Kesik Minare' Restorasyonuyla İlgili Açıklama

'Kesik Minare' olarak bilinen Şehzade Korkut Camii'ne külah takılmasıyla ilgili, "Restorasyon çalışmaları bilimsel adımlarla yapılıyor" açıklaması yapıldı.

yapi.com.tr
'Kesik Minare' Restorasyonuyla İlgili Açıklama

Antalya kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu haline gelen Kesik Minare olarak bilinen Şehzade Korkut Camii'nde devam eden çalışmaları inceleyen AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İHA’da yer alan habere göre; Atay Uslu, tarihe sahip çıkmanın onurunu yaşadıklarını söyledi. Yapı fonksiyonu cami olan eseri ayağa kaldırdıklarını dile getiren Uslu, geçen yıl ziyaret ettiği yapıyı çöp içinde bulduklarını ve utanç duyulan halde olduğunu söyledi. Uslu, "Atalarımızın bize miras bıraktığı eser çok kötü durumdaydı. Sağ olsun ilgili yetkililerimiz bu işe el attı. Restorasyon çalışmaları bilimsel adımlarla yapılıyor. Restorasyona bilim adamları karar verdi. 1500 yılından 1896'daki yangına kadar cami olarak kullanan eseri yine cami olarak kullanacağız. Bizdeki her cami aynı zamanda müzedir" dedi.

“Külahı Koymasaydık Yangının Dediğini Tercih Etmiş Olacaktık”
Yıllara ait tüm kalıntıları eserde koruduklarını dile getiren Atay Uslu, "Orijinal taşlar kullanıldıktan sonra tamamlama yapılıyor. 20 milyona yakın ödenekle bu camiyi 2021 yılında hizmete, ibadete açmayı planlıyoruz. Minareye külah konulması çok tartışılıyor. Bir eserin orijinalinde ne varsa o yapılır. Ustalar 1500 yılında bu minareyi külahı ile tamamlamıştı. 1900 yılına kadar da durmuştu. Yangın nedeniyle külah yok olmuştu. Biz yapının aslına müdahale etmiyoruz. Yapının aslını ortaya koyan iradeyi gerçekleştiriyoruz. Külah ile ilgili bir irademiz olamaz. Külahı koymasaydık yangının dediğini tercih etmiş olacaktık. Biz atalarımızın tercihini yerine getirdik" diye konuştu.

“İşleri Aslına Uygun Yaparız”
İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ise cami hakkında yanlış bilgilendirmeler olduğunu söyledi. Yapılan çalışmaların doğru olduğunu gördüklerini belirten Taş, "Çalışmalar teknik altyapıya uygun ve gerekli izinler alınmıştır. Onay almadan burada bir çivi bile çakamazsınız. Yapılan işlemlerin sonuna kadar destekçisiyiz. Tartışma külahtan çıktı. Yanlış eleştiri yapanlar tarih okusalardı külahın 130 yıl önce yandığını ve yenisinin yapılmadığını görürlerdi. Bazı art niyetlilerin yapılana engel olmaya çalıştığını görüyorum. AK Parti Hükümeti olarak işleri aslına uygun yaparız. Bittikten sonra en çok ziyaret edilen yapılardan biri olacak" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kesik-minare-restorasyonuyla-ilgili-aciklama_174214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!