Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

150 Milyar Dolar Nereye Gitti?

Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Projeleri

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yeni dosyalarla geliyor Kemal Kılıçdaroğlu. Hamasetle her projeyi kötülemeden, tek tek hesap sormaya hazır. Bu kez hedefi, AKP’nin İstanbul Belediyesi’ndeki icraatları... Ancak Kılıçdaroğlu'nun tek yaptığı belge açıklamak değil; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak birçok projesi

Vatan Gazetesi
Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Projeleri

/FONT>

Kampanya sırasında Fatih’e, Çarşamba’ya da gidecek misiniz? Oralardaki insanlarla da iletişime geçecek misiniz?

Elbette, Fatih’e de gideceğim. Oradaki insanlarla da konuşacağım. Ben İstanbul’un Belediye Başkanlığı’na adayım. Dolayısıyla eğer Fatih’te, Çarşamba’da yaşayan insanların sorunları varsa, o sorunlar aynı zamanda benim sorunum demektir. Neyse sorunları, söz veriyorum çözeceğim.

Peki, türbanlı ve çarşaflı kadınlardan nasıl oy isteyeceksiniz?

Onlara şunu söylüyorum; kul hakkı yemek Müslümanlıkta yoktur. Oturup kendilerine şu soruyu sorsunlar; Erdoğan’ın belediye başkanı olmasından bu yana 150 milyar dolar harcandı İstanbul’a. Ne oldu bu para? Ben bu paranın peşindeyim. Ben insanların kimliğiyle, kişiliğiyle uğraşmıyorum. Benim için insan insandır. Tanrı’nın yarattığı en kutsal varlıktır. Biz insanı düşünceleriyle seveceğiz, farklı dünya görüşleriyle seveceğiz. Herkes aynı şeyi düşünemez ki! Dolayısıyla İstanbul’u kucaklayacağız biz. İstanbul’da "Burası beni beğenmiyor. Bana oy vermedi. Ben buraya sakın ola hizmet götürmeyeceğim" demiyeceğiz. İstanbullular bilmeli benim önyargılı olmadığımı. Biz hizmeti herkese götüreceğiz. Bakın, ben ne diyorum; "Sigortasız ev kalmayacak" diyorum. O aile bana oy vermemiş olabilir. Ama ben söz veriyorum, önce o ailenin çocuğuna iş yaratacağım.

Yani türbanlı-türbansız, Alevi-Sünni kesinlikle bakmayacaksınız...

Hayır, kesinlikle! Benim gözümde İstanbulluysa sorun bitmiştir. Eğer İstanbul’da oturuyorsa açsa, yatağa aç giriyorsa, onun sorumlusu benim. Onun karnını doyurmak benim görevim. Ama onun karnını doyururken onuruyla oynamayacağım, onun yoksulluğunu asla ve asla afişe etmeyeceğim. Biz sosyal demokrat olarak bakacağız bu işe; yani hem sosyal olacağız hem demokrat. Biz birilerinin yaptığı gibi onları televizyon ekranlarının önüne çıkarıp erzak dağıtmayacağız. Onun Müslümanlık’ta da yeri yoktur. Sağ elin verdiğini sol el duymayacak. Çarşamba’daki kardeşime ben bunları söyleyeceğim. Artık halk temiz siyasetçi istiyor, dürüst siyasetçi istiyor. Eğer siz dürüst siyasetten yana politika oluşturuyorsanız, birileri çalarken halkın önüne çıkıp "Bak, bu çalıyor, dikkat edin" diyorsanız, o zaman halk size destek veriyor. Eminim onlar da bana destek olacaklardır.

Ben yine de AKP’ye oy verenlerin fikirlerini kolay kolay değiştirmeyeceğini düşünüyorum...

Onlar şunu unutmasınlar; kömür ve erzak zaten onlardan alınan vergilerle dağıtılıyor. Dün de belirttiğim gibi, onların hakkına kömür, kendilerine han-hamam düşüyor. Bunu unutmasınlar. Zaten üzerinde durduğumuz nokta o. Yaratılan gelir eşit bölüşülmüyor, kardeşçe bölüşülmüyor bu ülkede. Bana bir kilo makarna düşüyor, ona bir han düşüyor. Niçin bana bir kilo makarna, ona bir han düşsün! Bana gelince, din-iman-Müslümanlık, kendisine gelince han-hamam-köprü. Olmaz bu! Buna isyan ediyorum ben. İsyanı bu bağlamda yaptığımız için halk da görüyor. Gerçekten daha düne kadar açlıktan nefesi kokanlar bugün han-hamam sahibi oldular. Bunu halk görmüyor mu? Kendi içlerinden çıkıyor bazıları. Biz sadaka devlet modelinden, sosyal devlet modeline geçeceğiz. Yoksulluk kader değil. Kişi yoksulluğunun giderilmesini devletten isteme hakkına sahiptir. "Ey Belediye, sen bunları yapacağını söyledin. Ben de sana oy verdim. Şimdi benim çocuğum işsiz. Sen 'Her evde mutlaka bir sigortalı olacak' demiyor muydun? Bunu yap" diyecek. Bir hak talebinde bulanacak. İşte biz o hakkın yolunu açacağız ve ona o olanağı sağlayacağız. Sadaka olmayacak, gidip birilerine yalvarmayacak. "Bu benim hakkımdır" diyecek, "Bana bu hakkı ver" diyecek, "Çünkü bu benim Anayasal hakkımdır" diyecek. Anayasa’da demiyor mu, Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Eğer sosyal hukuk devletiyse, "Bu ülkede yaratılan kaynaktan ben de iş sahibi olmalıyım, ben de buradan bir pay almalıyım" diyebilmeli vatandaş.

15 yıldır Milli Görüş geleneğinden gelen başkanlar yönetiyor İstanbul’u. Dolayısıyla belediyelerin işlettiği pek çok yerde artık içki yok. Siz belediye başkanı olduğunuzda, mesela Moda iskelesi eski haline dönecek mi?

Bir kere şunu söyleyeyim; Milli Görüş geleneğinden gelen insanların artık milliliği kalmadı. Onların farklı bir geleneği var. O açıdan Erbakan ile Erdoğan arasında ciddi bir farklılık var. Erbakan millicidir, yani ulusal çıkarları daha fazla savunur; ama Erdoğan bunu dışındadır. Eğer tanımlamak gerekirse, Başbakan olmak için halkından önce Amerika’ya gidip oradan icazet alan kişidir. Dolayısıyla ben Erdoğan’ın millici yönüne katılmıyorum. Erdoğan millici değildir, o defter Amerika’ya gidip icazet aldıktan sonra kapanmıştır.

Peki, sizin içki konusunda tavrınız ne olacak?

İçki konusunda da kurallar, yasalar var. Yasalara göre kişiler başvururlar, kurallar yerine gelirse olur. Ne sınırlamak ne tümden serbest bırakmak sözkonusu. Yani parklarda içki içilmez elbette. Sadece bizim ülkemizde değil, her tarafta öyledir. Üstelik içki teşvik edilmesi gereken bir şey de değildir. Gençleri, çocukları içkiden korumak lazım, tıpkı sigaradan koruduğumuz gibi. Bir özenti haline getirmemek lazım. Ama insanlar biraz sosyal açıdan bir araya gelip işte bir-iki kadeh bir şeyler içerlerse tabii bu olanağı da onlara sağlamak lazım. Tabii ki yasakçı olmayacağız. Yasaklarla yola çıkılırsa İstanbul’u cehennem ederiz. Tam tersine İstanbul’u özgür bir kent kılmamız lazım. Dolayısıyla Moda İskelesi elbette eski haline dönecek, niçin dönmesin! Halk ile beraber karar alacağız. Eğer halk öyle istiyorsa tabii ki halka saygı duyacağız.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kilicdaroglunun-istanbul-projeleri_66129.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!