Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kimler Kasımda Emlak Vergisi Ödeyecek?

Emlak vergisinde 2. taksit dönemi 1 Kasım itibari ile başlayacak. Kimler Kasım'da emlak vergisi ödeyecek? Kimler vergi ödemeyecek?

yapi.com.tr
Kimler Kasımda Emlak Vergisi Ödeyecek?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödenen emlak vergisinde 2. taksit dönemi 1 Kasım itibari ile başlayacak. Taksitler 30 Kasım'a kadar ilçe belediyelerinden ödenebilecek.

Ödemelerini bu tarihten sonraya bırakanlar vergi cezası ile karşılaşıyor. Taksitin 1 gün bile geç ödenmesi halinde aylık vergi cezası uygulanıyor. Bu ceza bir ay için yüzde 1.40 oranında tahsil ediliyor.

Kimler vergi mükellefi?
Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre emlak vergisinin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor, elbirliği mülkiyete sahip malikler ise vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

İlk taksit ödemelesini Mart, Nisan ve Mayıs ayları içerisinde ödeyen mükellefler, ikinci taksitlerini Kasım'da ödüyor. Ancak tüm borcunu ilk taksit dönemi içerisinde kapatanlar Kasım'da herhangi bir bedel ödemiyor.

Kimler vergiden muaf?
Tek meskeni olanlar vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Kanunen 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.

Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar emekliler, hiçbir geliri olmayanlar, şehit yakınları, dul ve yetimler, gaziler ile ev hanımları muaf olan kişiler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl emekli olan kimseler, bu sene başvurmaları halinde tek konutu için vergiden muaf oluyor. Bu sene içinde emekli olan kimselerin emlak vergisi muafiyeti 2019 yılı itibari ile başlıyor.

Bu yıl gayrimenkul alanların emlak vergisi
Bu sene içinde gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi sorumluluğu da yine önümüzdeki yıl başlıyor. Vergi mükellefiyeti için yıl sonuna kadar belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi ne kadar?
Vergi için ödenecek bedel, gayrimenkulün bedeli üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

ETİKETLER: emlak vergisi
http://www.yapi.com.tr/haberler/kimler-kasimda-emlak-vergisi-odeyecek_168257.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!