Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kirpilerin 'Keşfettiği' Skandal Büyüyor

Kocaeli'nde onlarca kirpinin öldüğü arazide yüzlerce ton zehirli atık bulunduğu anlaşıldı. İZAYDAŞ ve İl Çevre Müdürlüğü numune alarak radyoaktivite ölçümü yaptı.

Radikal Gazetesi
Kirpilerin 'Keşfettiği' Skandal Büyüyor

nlarca kirpinin ölmesiyle ortaya çıkan Kocaeli'ndeki çevre skandalı, kazdıkça büyüyor. Körfez ilçesine bağlı Osmanlı Köyü sınırlarındaki Marmara Madencilik Şirketi'ne ait arazi içinde yapılan kazıda, toprağın altında tonlarca zehirli atığın daha olduğu belirlendi.

Bidonlarla gömülen atıkların ilk belirlemede petrol tankı çamurunu andırdığı belirlendi. Yetkililer, skandalla ilgili olarak Kayabay Petro- kimya Sanayii ve Ticaret A.Ş. adı altında faaliyet gösteren tesisin eski sahiplerini bulmaya çalışıyor. Bölge güvenlik çemberine alınırken hayvan otlatan köylüler tedirgin.
İZAYDAŞ, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sivil Savunma yetkilileri önceki gün Osmanlı Köyü'nde etrafı dikenli telle çevrilmiş arazide yüzeydeki tanklarla bir kısmı toprağa gömülmüş haldeki varillerin çevresinde radyoaktivite ölçümü yaptı.

İçlerindeki sıvıların boşaltılması için ters çevirilen tankların göletler oluşturduğu, bunların çevresinde çok sayıda kirpinin öldüğü gözlendi.
İZAYDAŞ Genel Müdürü Bilal Şengün atıklardan numune aldıklarını belirterek, "Atıklar petrol türevi çevreye zarar veren atıklar. Buraya 2002 ve 2003 yıllarında bırakıldıklarını tahmin ediyoruz" dedi.

Şengün, "Atıklar arasında destilasyon çamuru var. Numunelerle atığın türünü ve tehlikesini belirleyeceğiz. Firma, yapılan inceleme neticesinde cezalandırılacak" diye konuştu. Kocaeli'ndeki skandal, geçen yıl satın aldığı fabrikanın atıklarının peşine düşen bir işadamının ihbarıyla gündeme gelmişti. Kayabay Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Kayabay, fabrikanın eski sahiplerinin, kimyasal atıklarını bu araziye döktükten sonra fabrikayı kendisine sattığını iddia ederek cumhuriyet savcılığına başvurmuştu. Kayabay "Arazide başka atıklar da olabilir" demişti.

Köylüler hiçbir şey görmemiş
Bölgede hayvan otlattıklarını anlatan Necati Kaçar tedirgin ama 2002'den beri orada olduğu sanılan atıkların nasıl geldiğini bilmiyor:
"Dökülen zehirli atıkları fark etmedik. Gece geç saatte gelerek atıkları dökmüş olabilirler. Köy halkı olarak bizde huzursuz olduk. Bu bölgede hayvan otlatıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kirpilerin-kesfettigi-skandal-buyuyor_56582.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!