Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KKTC Su Temin Projesi Açılıyor

Türkiye'den Kıbrıs'a su taşıyacak projenin açılışı yarın yapılacak. Hem Anamur hem de KKTC'de tören düzenlenecek.

yapı.com.tr/AA
KKTC Su Temin Projesi Açılıyor

Asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak proje tamamlandı. 1990'lı yıllardan beri gündemde olan ancak 2011'de başlatılan proje KKTC'nin 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan proje ile Anamur'un Dragon çayından yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

Bu suyun yarısı içme suyu olarak, yarısıysa tarım amaçlı kullanılacak. Proje ile KKTC'de 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor. Su 80 kilometre boyunca deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıya alınan borularla taşınacak. Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek. Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle gerçekleştirilen proje 1 milyar 600 milyon liraya mal oldu.


KKTC'ye giden suyun gelecek yılın ilk yarısında ülke genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor.  Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak. Asrın projesi ile 2045 yılına kadar KKTC'nin en büyük sorunlarından biri çözüme kavuşmuş olacak. Büyük bir su sıkıntısı yaşayan Kıbrıslı Rumlardan da talep gelmesi halinde, Türkiye'den giden suyun Güney Kıbrıs'a verilmesi de gündeme gelebilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kktc-su-temin-projesi-aciliyor_137545.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!