Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konut Satışları Ne kadar Azaldı?

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre Türkiye genelinde konut satışlarında 2016 Mayıs sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,04 oranında artış görülüyor.

yapi.com.tr
Konut Satışları Ne kadar Azaldı?

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz'in 2016 Haziran ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Mayıs ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi %10 artış gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde %20 büyüyen konut kredileri bu yıl %10 büyümeyi başarmış bulunuyor. Raporda kredi miktarının 2016'nın ikinci çeyreğinde durağanlaşacağı, ancak yıl içinde yeniden hareketleneceği öngörülüyor.

Periskop Analiz'in 2016 Haziran verilerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2016 Mayıs sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,04 oranında arttığını, ipotekli konut satışlarının ise yaklaşık %18 oranında azaldığını belirtiyor. 

Konut satışlarında son iki yıllık artış %21

Yazıcı, 2015 Mayıs sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artış gösteren konut satışlarının son iki yılın aynı döneminde de yaklaşık %21 artış gösterdiğini ifade ediyor. İstanbul’da ise konut satışlarının 2016 yılı Mayıs sonu itibariyle, 2015 senesinin aynı dönemine göre yaklaşık %4 azaldığını belirten Yazıcı, İzmir’de %1 arttığını, Ankara’da ise %10 azaldığını kaydediyor. Yazıcı, 2016 Haziran verileri itibariyle konut satışlarının biraz daha azalması ya da aynı seviyelerde seyretmesinin beklendiğini söylüyor.

Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Temmuz ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık %1,08 ila %1,25 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılık olmakla birlikte 100 bin TL tutarında kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.491 TL, 5 yıllık vadede ise 2.273 TL dolayında seyrettiği belirleniyor. Takipteki kredilerdeki değişime bakıldığında ise 2016 Nisan ayında, konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının sadece %0,47 düzeyinde olduğu, söz konusu oranın 2015 Nisan ayında %0,48 olduğu kaydediliyor. Periskop Analiz'in verilerine göre takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümemesi Türkiye için olumlu bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-satislari-ne-kadar-azaldi_146659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!