Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konya Ovası’nda Kuraklık Alarmı

Tahıl ambarı Konya’da girdi maliyetleri ve artan borç yükü altında ezilen çiftçiyi bu kez de kuraklık vurdu.

yapi.com.tr
Konya Ovası’nda Kuraklık Alarmı

Tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da buğday, arpa ve yönce gibi ürünlerde kuraklıktan dolayı alarm zilleri çalıyor. Ekim ayında toprakla buluşan tohumlar Kasım ayında yeteri kadar yağış yaşanmamasından dolayı sağlıklı bir çıkış yakalayamamıştı.

Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre; Nisan sonu ve Mayıs ayı başında da özellikle kıraç alanlarda yeteri kadar yağış düşmemesi ekili arazilerdeki ürünleri yakmaya başladı.

Konya Ovası'na geçtiğimiz yılların yarısı kadar bir yağış düştüğünü ifade eden Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, “Orta Anadolu Bölgesi Türkiye'de yağışın en az yaşandığı bölge. Bunun yanında Konya Ovası bu yıl geçtiğimiz yıların yarısı kadar yağış aldı. Konya'da ekim yapılan 1 milyon 760 bin dekar kıraç alan var. Mart ve Nisan ayında istediğimiz yağışları alsak da Nisan sonu ve Mayıs başında istediğimiz yağışı alamadık. Önümüzdeki periyotta da şu an için yağış görünmüyor. Eğer Mayıs ayında istediğimiz yağışı alamazsak, birçok tarlamızda çiftçilerimiz hasat bile yapamaz. Bunun yanında Ayçiçek ve mısır gibi su isteyen ürünlerde de çiftçilerimizin sulama gidileri 2 katına çıktı.” dedi.

Konya Ovası'nda yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde yüzde 50'ye yakın rekolte kaybı yaşanabileceğini söyleyen Konya merkez Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise şunları söyledi:

Bu yıl Konya Ovamızda çok kurak bir yıl geçirdik. Ekim ve Kasım ayında istediğimiz yağışı alamadığımız için buğdayda istediğimiz çıkışı alamadık ve sezona yüzde 10-15 gibi bir rekolte kaybı ile başladık. İlerleyen süreçlerde sıkıntı çekmememiz için yetkilileri uyardık ama kimse bizi dinlemedi. Beyşehir Gölü'nde de tarlalarımız için su salımı geç yapıldı. Barajlarda su yoktu. Nisan sonunda ve Mayıs ayın da istediğimiz yağışı alamayınca özellikle sulama imkânı bulunmayan kıraç alanlarda ekinler tarlada yanmaya başladı. Şu an önümüzdeki günlerde yağış görünmüyor. Eğer Mayıs ayı böyle geçerse çok ciddi rekolte kaybı yaşayacağız.”

Konya Ovası'na dış havzalardan acilen su getirilmesi gerektiğini ifade eden Kavuneker, “Hızlı bir şekilde Konya Ovası'na dış havzalardan su getirilmeli. Su olmadığı için çiftçi sürekli yeraltı suyu kullanmak zorunda kalıyor. Bu da sıkıntıları beraberinde getiriyor.” şeklinde konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konya-ovasinda-kuraklik-alarmi_185343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!