Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

541 Milyon TL Harcanan Kanal Çürümeye Terk Edildi

Çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği Konya Ovası Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nın akıbeti yılan hikâyesine döndü.

yapi.com.tr
541 Milyon TL Harcanan Kanal Çürümeye Terk Edildi

Konya Ovası Projesi’nin (KOP) en önemli adımı olan “100 yıllık rüya” Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarında toplanan suyu Konya Ovası’na aktaracak olan Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı projesi yılan hikâyesine döndü.

Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre; Göksu havzasındaki suyun barajlarda toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına aktarılması amaçlanan “Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı projesinin 6 Mart 2012 tarihinde ihalesi yapıldı.

2017 yılında bitmesi gereken ve 2020 yılı birim fiyatlarına göre 541 milyon TL harcanan 125 km uzunluğundaki  kanal projesinde su bırakılması denemeleri yapıldı ve bazı alanlarda çökmeler meydana geldi.

Son olarak yapılan 2019 yılındaki denemelerde de yine çökmeler meydana gelince ovaya su verilemedi.

Türkiye'nin ikinci büyük entegre sulama projesi olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yer alan Konya-Çumra Projesi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans katılımıyla yapılmıştı.

Konya'da geçtiğimiz günlerde susuzluktan dolayı ekinleri kuruyan ve Adana-Konya Karayolu'nu trafiğe kapatan çiftçilerle görüştükten sonra AHİ Kanalı'nın önünde açıklamalarda bulunan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, kanalın çürümeye terk edildiğini belirtti.

Kanalın sürekli çökmesine rağmen sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını ifade eden Yokuş şunları söyledi: “İlk temel atma maliyeti 500 milyon lirayı bulan şimdi belki de 1 milyarı bulan bu proje güya 2017 yılında hayata geçecekti. Bugün hala su yok. Çökme var. Çöken yerler niye yapılmaz, bilen yok. Burada 3 müteahhit gelmiş geçmiş. Müteahhitlerin hiçbirinden hesap sorulmamış. Şu anda da çürümeye terk edilmiş bir kanal haline getirilmiş.”

“İktidarımız her zaman yaptığı şeyi yapmış. Geçen yıl bu kanalın 3 kilometre ötesindeki Doğanlı Köyü'nde bakanı getirip, kuyudan su çekip güya buraya su vermişler. ‘İşte suyu verdik' demişler. Buradaki vatandaş da ‘su geldi' diye ümitlenmiş ve bunun da yalan olduğu ortaya çıkmış. Şu an da burada su diye bir şey yok. Eğer bu proje zamanında bitirilse, proje defalarca çöktüğü halde sorumluları hakkında bir işlem yapılsaydı Konyalı çiftçi yol kesmezdi. Şimdi Beyşehir Gölü'nden ovaya su verilmediğini bahane ediyorlar. AHİ kanalını bakana da sorduk, takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/541-milyon-tl-harcanan-kanal-curumeye-terk-edildi_185636.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!