Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Köprü İptali Korkuttu, 3. Havalimanı İhalesi Kritik"

Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine yükselten Fitch'in Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay, önümüzdeki 3 yıl içerisinde yeni bir not artırımı olasılığının yüzde 10 olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
"Köprü İptali Korkuttu, 3. Havalimanı İhalesi Kritik"

Fitch Ratings Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay, 2012 yılının Türkiye'nin çok öne çıktığı bir yıl olduğunu ve Fitch'in 'en çok talep edilenler' listesinde ilk 3 başlıktan biri olduğunu kaydederek, Londra'da düzenledikleri yatırımcı toplantısında kendilerine en çok iptal edilen ihalelerin sorulduğunu anlattı. Üstay, bir raiting şirketi olarak konunun muhatabı olmamalarına ve direkt cevaplar vermemelerine rağmen iptal edilen otoyol ihalelerinin uluslararası yatırımcılar nezdinde endişe yarattığını gözlemlediklerini söyledi. Üstay, uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için bunun önemli bir gösterge olduğuna işaret ederek, "Şeffaflık ve yabancı yatırımcının piyasaya güveninin artması çok önemli" dedi. 

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, kasım ayında Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükselten Fitch'in Türkiye'deki bir numaralı ismi Gülcan Üstay, yeni not artırımı ile ilgili olarak da "Önümüzdeki 3 sene boyunca bizden yukarı yönlü bir hareketin gelme olasılığı düşük görünüyor. BBB eksi seviyesine çektiğimiz ülkelerde ilk 3 yıl içerisinde yukarı yönlü hareket olma olasılığı yüzde 10 olarak görülüyor. Bizim yaptığımız tahminlere göre 1 veya 2 yıl içerisinde rakamlarda ciddi bir iyileşme olamayacağı yönünde. 2014 yılı sonrası not artırımı daha olası ama bu demek değildir ki daha erken olmayacak" değerlendirmesini yaptı.

Üstay, Türkiye'nin önündeki en önemli riskleri "Dünyadaki ciddi bir likidite krizi, Fed ve Avrupa piyasalarında genişleme stratejileri, bütçe performansının sapması, borçluluk oranlarının yükselmesi gibi ekonomik performans, civar ülkelerde çıkabilecek herhangi bir savaş ve Türkiye'nin içine çekilme riski yani politik risk" olarak sıralıyor. Türkiye'de siyasette yaşanan barış adımlarını da 'olumlu' olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Üstay, "Civar ülkelerdeki ilişkileri düzeltmesi ve politik riski aşağı çekeceğini düşünürsek tabiiki çok olumludur. Ama sonuçlarına bakmak gerekir" yorumunu yapıyor.

"Fitch olarak verdiğimiz notlarda hatamız olmadı" diyen Üstay, hem gündemdeki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini hem de Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini anlattı. Gülcan Üstay, şu mesajları verdi:

Londralı yatırımcı Türkiye'yi merak etti, biz de toplantı yaptık

"2012 yılı itibariyle bono ve hisse senedi piyasasına yatırımcı ilgisi ivmelenerek arttı. Biz de bunu zaten çok gözlemliyorduk. Fitch'in uluslararası web sitesinde en çok talep görülen konular başlıklı bir bölümümüz var. Burada 2012 yılında Türkiye devamlı olarak ilk 3'te yer almaya başlamıştı. 2012 yılı Türkiye'nin öne çıktığı bir yıl oldu. Ayrıca Türkiye ülke raporumuz, yayınladığımız 10 bin rapor arasında en iyi üçüncü rapor seçildi. Fitch olarak yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin fazla olduğunu gözlemleyince, Londra'daki yatırımcılara yönelik bir toplantı yapmaya karar verdik. 7 Mart'ta yaptığımız Türkiye konulu toplantımıza 90 yatırımcı katıldı. Toplantımıza, fonların yanısıra Türk bankalarının çıkardığı Eurobondlara yatırım yapan banka yöneticileri de katıldı ve çok olumlu geçti."

Havalimanı ihalesi kritik

"Londra'da yaptığımız toplantıya gelen katılımcılar, otoyol ihalelerinin iptal edilmesi ile ilgili sorular sordular. Raiting şirketi olarak biz muhatap değiliz ve sorulara direkt olarak cevaplamadık. Ayrıca Dünya Bankası'nın açıkladığı , ülkelerde iş yapma kolaylığı raporunu da kendimize referans aldık. Türkiye'nin yol kat etmesi gereken yerler olduğunu düşünüyoruz. Bir üst kademeye çıkabilmesi için yapılması gereken konulardan biri budur. Bu olay yatırımcılarda soru işareti oluşturmuştur. Londra'daki toplantıda bu konu çok yeniydi. Yatırımcılar arasında endişeler oluşmuştu. Yabancı yatırımcıların çok yakından takip ettiği, uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için önemli bir gösterge. Önümüzdeki havalimanı ihalesi de bu açıdan çok kritik. Yatırımcıların bakış açısını değiştirebilmek açısından önemli olacak. İş yapma kolaylığı konusu yabancı yatırımcının gelmesi açısından önemli. Şeffaflık ve yabancı yatırımcının piyasaya güveninin artması çok önemli."

3 sene içerisinde not artırımı olasılığı düşük

"Önümüzdeki 3 sene boyunca bizden yukarı yönlü bir hareketin gelmesi olasılığı düşük görünüyor. BBB eksi seviyesine çektiğimiz ülkelerde ilk 3 yıl içerisinde yukarı yönlü hareket olma olasılığı yüzde 10 olarak görülüyor" diyen Gülcan Üstay, konuya yönelki şunları söyledi: "Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yukarı yönlü hareket olması için cari açıkta yüzde 6'ların çok altında bir gerçekleşme olması, fonlama yapısının uzun vadeli fonlarla yapılabiliyor olması, enflasyon gerçekleşmelerinde  daha iyi rakamlara ulaşılabilmesi gerekiyor. Bu faktörler gerçekleşirse Türkiye'de yukarı yönlü bir adım atmayı düşünebiliyoruz. Bizim yaptığımız tahminlere göre 1 veya 2 yıl içerisinde bu rakamlarda ciddi bir iyileşme olamayacağı yönündedir. 2014 yılı sonrası not artırımı daha olası ama bu demek değildir ki daha erken olmayacak. Gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor."

 

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/kopru-iptali-korkuttu-3-havalimani-ihalesi-kritik_106214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!