Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Köprüler Depreme Hazır

Prof. Dr. Mustafa Erdik: Sağlamlığı tartışılan köprü ve viyadükler için yapılan çalışmalar sonucunda güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirildi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ise İstanbul'daki muhtemel bir depremde en son yıkılacak yapılardır.

Yeni Şafak Gazetesi
Köprüler Depreme Hazır

br/> Binlerce insanın yaşamını yitirdiği 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 8 yıl geçti. Depremin ardından onlarca araştırma yürütülerek, başta İstanbul olmak üzere riskli şehirlerde alınması gereken tedbirler belirlendi, denetimler sıklaştırıldı. Başta kamu binaları olmak üzere birçok yapı yenilendi, hasarlı binalarda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Ancak uzmanlar, aradan geçen 8 yılda yapılan çalışmalara rağmen kentlerin hala depreme hazır olmadığını düşünüyor.

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'nin Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlediği, '1999 Kocaeli Depremi'nden Bugüne' konulu sempozyumda, Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanları bir araya geldi. Uzmanlar, Marmara'da meydana gelebilecek olası depremde ortaya çıkacak tabloyu değerlendirdi. Marmara depremiyle ilgili 10 senaryonun hazırlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Erdik, en iyi ihtimalle 40 bin can kaybının yaşanacağını, 160 bin kişinin yaralanacağını, 400 bin kişinin de evsiz kalacağını vurguladı. Senaryoların il genelinde binalar üzerinde yapılan sağlamlık araştırmaları ve zemin etüdlerine göre hazırlandığı kaydedildi.

Köprü ve viyadükler güçlü
Prof. Erdik başta okul ve hastaneler olmak üzere kamu binalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Erdik, “Ancak sağlamlığı tartışılan köprü ve viyadükler için yapılan çalışmalar sonucunda güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirildi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ise İstanbul'daki muhtemel bir depremde en son yıkılacak yapılardır” diye konuştu. Olası depremde çokça tartışılan tsunami konusuna da açıklık getiren Erdik, “Yapılan çalışmalar sonucunda olası bir depremde Marmara'da tsunami olacağı kesin. Zaten şu ana kadar 40'ın üzerinde tsunami olduğunun kayıtları var. 6 metreye ulaşabilecek dalgalar Tuzla tersaneler bölgesi başta olmak üzere kıyı şeritlerinde zarar oluşturabilir” dedi.

İnsan kaybı 150 bini bulabilir
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise güçlü bir depremde 100-150 bin civarında can kaybı olabileceğini söyledi. Gökçe, “600 bin bina hasar görürken, 1,5 milyon kişi de evsiz kalabilir. Mali kayıp ise 70 ila 100 milyar dolar arasında olabilir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kopruler-depreme-hazir_55959.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!