Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Köylülerden Atık Tesisine İsyan

Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde bölge halkının karşı çıktığı Katı Atık Depolama Tesisinin çevreyi kirletmeye devam ettiği ortaya çıktı. Derelere karışan atık sudan örnek alan Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Valiliği göreve çağırdı.

yapi.com.tr
Köylülerden Atık Tesisine İsyan

Akkuş, İkizce, Çaybaşı ilçelerinin sınır bölgesi kabul edilen Kepçeli Yaylası mevkiinde AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve çöpten elektrik üretimi yapılacağı belirtilen Katı Atık Depolama Tesisi, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen 2020 yılında çalışmaya başladı. Vatandaşlar tesislerden sızan atık suların dereleri ve içme sularını kirlettiğini ileri sürerek aylarca eylem yaptı.

Çok sayıda köylü mahkemelik oldu. Vatandaşların şikayeti üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesini 88 bin 499 TL idari para cezasına çarptırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler tepkiler üzerine kendisine vakit verilmesini ve sorunları çözeceğini söyledi. Ancak aradan geçen 2 yılda tesisin halen daha dereleri kirletmeye devam ettiği ortaya çıktı.

Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre; katı atık depolama tesisinin çevresinde bulunan vatandaşlar CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’e yaşadıkları sorunları anlatarak dert yandı. Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Pembe Taş, “Yıllardır mahkemelerde sürünüyoruz. Çöpü getirip başımıza koydular. Yüzde 90 oy verdiğimiz AK Parti bizim oyumuzu gerisi versin çöpünü alsın. Biz çöp istemiyoruz. Biz burada yaşıyoruz. Kokudan durulmuyor.” diye konuştu.

Başka bir vatandaş ise, derelerin suyunu tarlaları ve hayvanları için kullandıklarını belirterek, içme sularının da atık sular yüzünden kirlendiğini ileri sürdü.

90 yaşında olduğunu söyleyen bir vatandaş da, tesisin yapılmaması için direndiklerini hatta güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldiklerini söyleyerek, “Buralar bizim tapulu arazimiz. Herkes hasta. Sularımız bitti, içilmiyor. Bizim sahibimiz varsa bunu buradan kaldırsın. Çoluk çocuk kırılıyoruz. Mahkemelere gittim bu yaşımda. Sahipsiz koyunu kurt yemez mi? Bizi kurt yiyor.” dedi.

Başka bir vatandaş da, sudan alınan örnekleri tahlil ettirdiklerini belirterek, “Bu suyu içilebilir gösteriyorlar. Yanımıza gelsinler içsinler biz ondan sonra içeceğiz.” diyerek tepki gösterdi.

“Kadına şiddeti önleme kanunu ile tesisi korudular”
Bölgede inceleme yapan ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Mustafa Adıgüzel, Büyükşehir Belediyesi atık depolama tesisi yapılmadan önce yaylanın cennet gibi olduğunu söyleyerek Ordu Valiliğini göreve çağırdı.

Belediyenin Ordu’nun ve çevre ilçelerin çöpünü kilometrelerce taşıyarak yayladaki tesislere getirdiğini belirten Adıgüzel, “Yaklaşık 3 yıl önce bölge halkı çok büyük direnç gösterdi. Gece gündüz nöbet tuttu. Kışın ortasında suların donduğu ortamda lastik yakıp doğalarını korumak istediler. Ancak güvenlik güçleri Büyükşehir Belediyesinin kumpasıyla onların üzerine çullandı.

Pandemi nedeniyle eylemlerine ara vermek zorunda kaldılar. En sonunda çöp alanından vatandaşı uzaklaştırmak için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi kanununu kullanarak, çöp alanını kadını koruyor gibi kadınlardan korudular. Köylü kadınları çöp alanlarından uzaklaştırdılar. Bu şekilde o zamanki Ordu Valisi Seddar Yavuz’un maharetiyle yüzlerce köylü mahkemelik oldu. O günden bugüne hala mahkemeye gidip geliyorlar. Fakat burada değişen hiçbir şey yok.” dedi.

“Arıtma pahalı geldiği için çalıştırmıyorlar”
Yöre halkına verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını vurgulayan Mustafa Adıgüzel, köylülerin Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile görüştüğünü ve Güler’in 6 ay zaman istediğini açıklayarak, “Hilmi Güler burayı cennete çevireceğini söylemiş. Aradan 6 ay değil 2 sene geçti. Vatandaşlar beni buraya çağırdı. İtirazla ilk başta bir süre arıtma yapılmış. Daha sonra arıtma pahalı gelmiş, şu anda arıtma çalışmıyor. Bütün atık suları Göksu yaylasının derelerine bırakıyorlar. Derelerde hayat bitmiş. Ağaçlar bile kurumaya başlamış.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koylulerden-atik-tesisine-isyan_192444.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!