Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kriz İnşaatı Sallıyor, Başbakan Neden Sahip Çıkmıyor Anlamıyorum

12 yaşından beri inşaat sektörünün içinde olan Aşçıoğlu, 100 bin konut inşaatı gerçekleştiren bir şirketin sahibi. Aynı zamanda ünlü inşaat gruplarının üyesi olduğu İnşaatçılar Derneği'nin de başkanı olan Yaşar Aşçıoğlu, ABD'den başlayıp dünyayı saran ekonomik krizde hükümetin zayıf kaldığını düşünüyor.

Referans Gazetesi
Kriz İnşaatı Sallıyor, Başbakan Neden Sahip Çıkmıyor Anlamıyorum

BR> 
İstanbul'un hali hazırdaki konut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İstanbul'da şu ana kadar yapılan yapıların yüzde 95'inin değişmesi gerekiyor. Bu hem deprem nedeniyle, hem de konfor anlayışı ile değişmeli. Yaşam standartları değişiyor. Konutların kalitesinin de değişmesi gerek. Binaların rehabilite edilip yeniden yapılması lazım. Tabii eski eser olanlar hariç. Yani sorun sadece gecekondular değil. Mevcut yapılar da kötü. Bir kısmı için yıkım olabilir. Kötü durumda olan iskanlı yapıları düzeltmek için iyi projeler ortaya koymak lazım.
 
İstanbul'un planlı bir rehabilitasyon projesi var mı?

Şu anda İstanbul'un imar planları hazırlanıyor. 1/100 binlik planlar yapılıyor. Bu planlar doğrultusunda bu binalar yıkılıp, yenileri yapılacaktır. Biz de buna talibiz. Biz ona talip olan bir şirketiz. Yaptığımız bütün projeler şehrin göbeğinde. Bu bölgelerdeki kötü yapıları başka türlü rehabilite etme şansı yok. Artık bu tamamıyla çok planlı olarak yapılan bir iş olmalı. Hükümet bu konularda duyarlı olmak zorunda. İstanbul'un kurtuluşu göklerde.
 
Bu planların yapılması çok gecikmedi mi?

Çok gecikti. Bitmişti ama sivil toplum örgütleri mahkemeye verdi, iptal edildi. Maalesef Türkiye'de bir şey yapabilmek kolay değil. Birşey yaptığınız zaman eleştiren çok oluyor, yapmadığınız zaman bir şey soran yok. Sivil toplum örgütleri işlerini yapmak yerine sadece engellemek için konumlanırsa bu ülkede iş yapamazsınız.
 
Mahkemeye verilmeyecek doğru planlamalar yapılamaz mı? Yasalara uygun… Kentleşmenin bir standardı yok mu?

Hiçbir plan doğru yapılamaz. Dünyanın hiçbir yerinde bu eksiksiz bir plan oldu diyebileceğimiz bir plan yapılamaz. Olmaz. Ama en kötü karar, kararsızlıktan iyidir dememiz lazım. Örneğin şimdi Beyoğlu pilot bölge seçildi. Bu formasyondaki yapıların örnek olması lazım ve yola çıkılması lazım. Ama bazı sivil toplum örgütleri bunları önlüyor. Şu yanlış, bu yanlış deniyor. Doğru plan o-la-maz. Dünyanın en büyük plancılarını da çağırsanız olmaz. Standard herkese göre değişir. Yasalarda sorun yok. Politikacılar da ağır davranıyor. Onların da yeniden seçilme korkusu var. İktidar kimseyle kapışmak istemiyor. Kimse ile çatışmayım diyor. Bu yüzden gecikiliyor.
 
Bu arada İstanbul'u derinden yaralayacak deprem yaklaşıyor. Büyük bir yıkım bekleniyor. 1999'un üzerinden 10 yıl geçti. Hiçbir önlem alınmadı. Geç kalmadık mı?

Çok geç kaldık. Allah bize deprem için 10 yıl kredi açtı. Biz bu krediyi kullanamadık, zamanlaması kötü oldu. Yarın deprem olursa yapacak bir şey yok. Hiçbir çivi çakmadık. Deprem geliyor dedik, bir şey yapmadık.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/kriz-insaati-salliyor-basbakan-neden-sahip-cikmiyor-anlamiyorum_66308.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!