Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Krizlerde Hiç İşçi Çıkarmadık’

Klimalar artık özellikle kentli yaşamın vazgeçilmezleri arasında. Alışveriş merkezleri, işyerleri, butikler, restoran ve kafeler, oteller, toplu taşıma araçları... Evlere giren klimaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Peki, ne kadar doğru kullanılıyor klimalar, küresel ısınmaya etkileri ne? Kavurucu yaz sıcakları giderek artarken klimanın

Cumhuriyet Gazetesi
‘Krizlerde Hiç İşçi Çıkarmadık’

br />
‘Yüzde 40 kapasiteyle çalışıyoruz’

- Kaç kişi çalışıyor Alarko Carrier’de?

- Fabrikadakiler ve beyaz yakalılar toplam 660 kişiyiz. 2 yıl önce 770 kişiydik. Zaman içinde azaldık, çıkanların yerine yenisini eklemedik.

- Kriz nasıl etkiledi?

- Türkiye’de bireysel klimada 2007 yılında 1 milyon 250 bin adet satılmıştı. Geçen sene temmuz sonuna kadar her şey çok iyiydi. Temmuz sonunda inanılmaz derecede işler birden durdu ve sene sonunda tüm Türkiye’de satılan klima 850 bin taneydi. Zannediyorum ki çok daha büyük pazar payı olanlar bu durumdan daha fazla etkilendiler. Bence insanlar krizi Türkiye’de kasım ayından itibaren hissetmeye başladılar. Klimanın asıl etkilenmesi ise elektriğe yapılan zamlardan sonra oldu. Isıtma alanında ise bir önceki yıla göre yüzde 15 daralma oldu. Orada da doğalgaza gelen zamlar etkili oldu. Biz şu aralar krizden dolayı yüzde 40 civarında bir kapasite ile çalışıyoruz. Ama şunu da vurgulamalıyım, biz 1994 ve 2001 krizleri dahil hiç insan çıkarmadık. Bu krizde ne yaptık? Kısa çalışma izni aldık, işçilerimiz mağdur olmadılar, 15 gün çalışıyor 15 gün çalışmıyoruz. Böylece ücretin yarısını biz ödüyoruz yarısını yasa gereğince işsizlik fonu ödüyor. Sigortaları sürüyor. Mayıs ayının ilk hafftasında başladık. Beyaz yakalılarda da çıkarmadık, onlarda da izin planlaması yaptık. Yaz boyunca haftada 4 gün çalışıp cuma gününü yıllık izinlerinden kullanıyorlar

- Bu sene beklentiniz ne?

- Bu yıl ilk 4 ayın rakamlarına göre bütün Türkiye’de satılan toplam klima sayısı geçen seneki satışların üçte biri. Yüzde 63 daha geri. Bu yıl 600 bin klima satılacağını öngördük. Biz 1998 yılında 120 milyon dolarlık bir şirkettik. 2008 yılında 220 milyon dolar ciro yapar hale geldik. Bizim büyümemiz ülkenin büyümesine, fert başına düşen milli gelirin artmasına bağlı. İnşaat, turizm, büyük iş merkezleri , alışveriş merkezleri yatırımları bizim sektörün en büyük müşterileri... İnşaat yavaşlayınca doğal olarak bizim işler de yavaşlıyor.

‘Büyük olma ama saygın ve sağlam ol’

- Enerji Verimliliği Yasası’yla Avrupa’da 25 yıldan beri süren uygulama Türkiye’de de zorunlu hale geldi. 1000 m2 ve üzeri kullanım alanına sahip binalarda ısı gider paylaşım sistemi kullanılacak. Siz de Alarko olarak bu konuda ne yapıyorsunuz?

- Biz bu konuda sektörün dünya liderlerinden olan Techem ile bir işbirliği yaptık. Isı kullanımında elektrik ve su sayacına benzer bir sistem sunuyoruz. Apartmanda ortak kazan yanacak ancak herkes kullandığı ısı kadar para ödeyecek. Isı gider paylaşımında daireler, metrekareye göre değil harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek. Böylece, kullanıcılar yüzde 30’a yakın tasarruf edecek. Türkiye’de merkezi sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısı yaklaşık 1 milyon, bir o kadar da işyeri bulunuyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 17.8 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı gerçekleştirdi ve ithal edilen doğalgazın yüzde 21’i ısıtma için kullanıldı. Bu sistemle, Türkiye’nin yıllık kazancının yaklaşık 1 milyar dolar olacağını öngörüyoruz.

- 34 yıldan beri aynı kurumun içinde görev yapan biri olarak Alarko’nun şirket kültürünü nasıl tanımlıyorsunuz?

- Bizim şirketin kültürü en öz tanımı ile şöyle: En büyük olmayacaksın ama en saygın ve en sağlam olacaksın. Bunca kriz atlattık. İnsanlar dövizle borçlanıp büyük işlerle zenginleşirken, biz o tür işlere hiç girmedik. Hep tedbirli ve temkinliyiz. Alarko Carrier olarak da aynı kültürü hep sürdürdük. Pazar payımız yüzde 11 dedim. Teşkilatı tutmasam pazar payım hemen yüzde 18’e çıkar, ama parasını veremeyecek adama mal satmayız, borçlandırıp sonra peşinden koşup, icraya verip paramızı tahsil gibi çabalara girişmeyiz. Bizim bayilerin bir limiti vardır, onu aştırmayız.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/krizlerde-hic-isci-cikarmadik_70577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!