Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Krizlerde Hiç İşçi Çıkarmadık’

Klimalar artık özellikle kentli yaşamın vazgeçilmezleri arasında. Alışveriş merkezleri, işyerleri, butikler, restoran ve kafeler, oteller, toplu taşıma araçları... Evlere giren klimaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Peki, ne kadar doğru kullanılıyor klimalar, küresel ısınmaya etkileri ne? Kavurucu yaz sıcakları giderek artarken klimanın

Cumhuriyet Gazetesi
‘Krizlerde Hiç İşçi Çıkarmadık’

br />
Üzeyir Garih’ten İsmet Paşa örneği

- 34 yıldan beri aynı şirkette olmak nasıl bir duygu?

- Bazı insanlar macerayı ve zikzakları sever, bazıları ise bir patika çizer kendilerine ve o yolda yürürler. Ben değişiklikleri tek kurumun içinde yani Alarko’da yaptım. Beş yıl sonra Alarko Almüt’ün genel müdürü olmuştum. Alarko’da 10. yılım sürerken, merhum Üzeyir Garih, beni yanına çağırdı. O dönemlerde Alarko’nun Altron adında, Blaupunkt televizyonlarını üreten bir şirketi vardı. Bana, “Seni Altron’a patron yapıyoruz, yarın başlıyorsun” dedi.

O zaman 36 yaşındaydım. “Bir düşünmeliyim” dedim. Üzeyir’in buna karşılığı “İsmet Paşa da 38 yaşındaydı, o zamana kadar hiç Lozan Antlaşması yapmamıştı. Gitti yaptı. Sen çayını içene kadar düşün, sonra da işe başla” oldu.

İş hayatımda bunun gibi ilginç dönemeçlerim oldu. Bir gün İshak Bey’in oğlu Vedat Alaton ile birlikte çizmeleri ayağımıza çekip “Somon balığı nedir, balık yumurtası nedir?” öğrenmeye başladık. Karadeniz’de işi kurduk. Daha sonraları tekrar sanayiye döndüm. 1991 yılında Alarko pek çok ufak şirketten oluşan 91 milyon dolarlık bir şirketti. 1993 yılında kârını iki katına, cirosunu 100 milyon dolara çıkarmış ve borsaya kote olmuştu. 1995 yılında şirketimize talipler çıktı. 1998 yılında da ABD’li Carrier şirketi, Alarko’yu almak istediğini söyledi. Uzun görüşmelerden sonra Alarko ve Carrier yarı yarıya satıldı. Yönetim ilk 5 senede Alarko’da kalsın ve mevcut yönetim işi götürsün denildi.

İkinci 5 sene normal olarak Carrier genel müdür tayin edecekti. Carrier ise “Biz hakkımızı kullanıyoruz, Önder devam etsin” dedi. Geçen sene 10. seneyi kutladık. Aynı zamanda ben de 60 yaşımı doldurmuş oldum. Alarko’da 60 yaş emekliliktir. Ama şirket isterse bunu uzatabilir. Sonuçta iki taraf da benim görevimi uzatma kararı verdiler.

Önder Şahin

1948 yılında Ayvalık’ta doğan Önder Şahin, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Maden Bölümü’nden mezun oldu. 1975 yılından beri Alarko Grup’ta farklı şirket ve kademelerde görev yapan Şahin, 1995 yılından beri Alarko Carrier’in genel müdürü. Evli ve bir kızı var.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/krizlerde-hic-isci-cikarmadik_70577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!