Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kuğulu Park'a Dokunma!'

Katlı kavşak çalışmaları nedeniyle zarar görecek olan Kuğulu Park'a Ankaralılar sahip çıkıyor. Parkın Ankara için önemine işaret eden genç-yaşlı birçok kentli, ''Kuğulu Parkımıza dokunulmasın'' diyor.

Cumhuriyet ANKARA
'Kuğulu Park'a Dokunma!'

atlı kavşak çalışmaları nedeniyle zarar görecek olan Kuğulu Park'a Ankaralılar sahip çıkıyor. Parkın Ankara için önemine işaret eden genç-yaşlı birçok kentli, ''Kuğulu Parkımıza dokunulmasın'' diyor. Ankaralıların kimi çocuğunu Kuğulu Park'ta büyüttüğünü, kimi her hafta arkadaşlarıyla parkta zaman geçirdiğini, kimi nişanlısıyla gezdiğini, ders çalıştığını söylüyor.

Başkentlilerin Kuğulu Park'a olası müdahaleye ilişkin görüşleri şöyle:

Çetin Sengerli (Emekli İnşaat Mühendisi): Kuğulu Park, Ankara'ya büyük ölçüde sosyal hizmet veren bir parkımız. İnsanlar burada iyi vakit geçiriyorlar, temiz hava alıyorlar. Kuğulu Park'ın ekolojik dengeye de birçok yararı var. O yüzden de Kuğulu Park'ın yıkılmasını veya bir kısmının işgalini tasvip etmiyorum. Bunun engellenmesi için toplu olarak tepki gösterilmesinin, dikkate alınacağını düşünüyorum. Demokrasi ile idare ediliyoruz. Çoğunluğun isteği ön plana alınıyor. Halkımızın Kuğulu Park konusundaki fikrinin de dikkate alınacağını düşünüyorum. Ben 40 yıllık Ankaralıyım. Kuğulu Park'a dair bir değil birçok anım var. Zamanım burada geçiyor.

Rıza Akçay (İşçi): Bu ağaçlar nasıl kesilir? Bu konuda önlem alınması gerekiyor. Burada eminim herkesin güzel anları vardır. İnsanlar burada oturuyor ve güzel vakit geçiriyor.

Güneş Kaya (Ögrenci): Artık tepki vermenin zamanı geldi. Kuğulu Park'a zarar gelmesini istemiyoruz. Halkın her şeyden en son haberi oluyor. Halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Böylece bunun önüne geçilebilir. Bu projede haklı bir yan göremiyorum. Böyle bir yer Ankara'da yok artık. O kadar yapılabilecek yer varken neden burası? Bu da tartışılacak bir durum. Belki de burası Çankaya Belediyesi'nin sorumluluğunda olduğu için Anakent Belediyesi buraya el atmak istiyor ve farklı bir gözle bakıyor. Anakent'in ele geçiremediği bir burası kalmıştı.

'Böyle köklü yerleri korumalıyız'

Ayla Örten (Emekli Öğretmen): Kuğulu Park'a çocukluğumdan beri geliyorum ve her gelişimizde mutluluk yeri burası. Bu parkın zarar görmesi, yıpranması çok kötü olur bizler için. Çocukken Ankara'ya her gelişimde kuzenlerimle beraber buraya koşarak gelirdik. Burada oynardık, kuğulara bakardık. Bu yaşımda aynı mutluluğu halâ hissediyorum. Havası çok güzel, doğa ile iç içesiniz. Buraya zarar gelmemesi lazım. Anakent Belediyesi'nin yaptığı diğer işler güzel ama Kuğulu Park bir başka güzel. Kuğulu Park'a dokunulmasını istemiyoruz.

Remzi Örten (İşletme Profesörü): Kuğulu Parkımızı daha güzel yapacaklarsa olabilir. Yol da lazım ama zorunlu değillerse dokulmasınlar Kuğulu Parkımıza. Mutlaka iyi bir projeleri vardır ama Kuğulu Park ayrı bir güzel.

Oktay Sabuncu (İletişim): Medyadan takip ettiğim kadarıyla 7 tane kavak ağacı kesilecek diyor ama parkın yüzde otuz ve kırklık kesimi gidecek. Kuğulu Parkımızı korumak için gerekirse yasal yargı yollarına gidilmeli. Şu an duyarlı yurttaşlar imza topluyorlar. Bu yüzden daha kesin çözüm yollarına gidilmeli.

Taşkın Eroğlu (Öğrenci): Kuğulu Park, Ankara'nın en güzel yerlerinden biri. Burada şehrin sesini, kargaşasını unutuyorsun. Ayrıca Kuğulu Park doğallığıyla da insanları kendine çekiyor. Ankara'da bu tür kökleşmiş yerleri korumalıyız. Her şey yol değil. Birçok insan tanıyorum burada tanışmış ve evlenmiş. Ankara'nın en güzel yerini hep birlikte koruyalım.

'Bu parkta nişanşımla gezdim'

Resul Özgür (Emekli Mühendis): Kuğulu Park'a zarar veremezler. Burada bir birlik kuruldu. Buranın bir ağacını dahi kestirmeyiz. Kuğulu Park'ın kavşak ve yol geçimi için tahrip edilmesine sonuna kadar karşıyız. Ben 46 yıldır Ankara'dayım. Burada nişanlımla gezdim, dostlarımla oturdum, burada ders çalıştım. Burası bizim için bir simge oldu. Kuğulu Park Ankara'da oturanlar için bir uğrak yeri. Zaten apartman yaşantısından bıkmış insanlarız. Sürekli dört duvar arasındayız. Masrafsız, temiz havada oturabileceğimiz, sohbet edebileceğimiz bir ortam. Burası zaten daha önce çok büyük bir parktı. Gençler pek bilmez. Buraya Kavaklıdere denilmesi bu yüzden. Ankara'da yaşama alanları giderek daraltılıyor. Bence buradaki amaç halk toplanmasın ve hükümete karşı toplu bir harekette bulunmasın. Vatandaş ne yapsın burada. Tek başımıza mı yaşayalım? Hayat sadece yol, altgeçit, üstgeçit, otomobil değil. Kuğulu Park'a zarar gelirse çok büyük tepkiyle karşılaşır Melih Gökçek Bey.

Güner İşeri (Ev Hanımı): Belediye tarafından Kuğulu Park'a asılan afişte Kuğulu Park'a zarar gelmeyeceğini söylüyorlar. Hangi tarafa inanacağımı şaşırdım. Bu yıllanmış parkı değiştirmeye çalışmak fikri bile çok yanlış. Bunu nasıl düşünebiliyorlar. Bizim anılarımız saklı burada. Ben çocuklarımı burada büyüttüm. Çocukken koşup, oynarlardı, kuğuları seyrederlerdi burada. Sivil toplum kuruluşlarından bu konuda destek bekliyoruz. Böyle güzel bir yer nasıl bozulabilir? Bunu aklım almıyor. Dünyanın en yüksek binası bir senede yapılıyor fakat bir ağacın büyümesi elli sene sürüyor. Böyle düşünerek buranın ne kadar kıymetli bir yer olduğunu görmeleri lazım.

Asuman Ültan (Ev Hanımı): Bu konuda çok ağır konuşmak lazım aslında. Bir vatandaş olarak Kuğulu Park'ı çok seviyorum. Bu güzel parkımızın böyle kalmasını biz uygun buluyoruz. Melih Gökçek'ten de ricamız Kuğulu Parkımıza dokunulmamasıdır.

Onur Boğatur (Diş Hekimliği Öğrencisi): Anakent Belediyesi'nin Kuğulu Park ile ilgili projesi hakkında çok bilgiye sahip değilim fakat Kuğulu Park'ın hiçbir şekilde zarar görmesini istemiyoruz. Buradaki ağaçların zarar görmesi eminim kimsenin hoşuna gitmeyecek. Yol 10 cm dahi parkın içine taşsa buranın eskisi kadar sakin olabileceğini düşünmüyorum. Zaten çok büyük bir park değil ve daha da küçültülmesini istemiyoruz. Ankara'nın yeterince beton alanı var, ağaçlık alanlara neden zarar vermek istiyorlar. Eminim Kuğulu Park'a dokunulmadan da yolun geçişinde problem yaşanmayacak. Kuğulu Park'a çocukluğumdan beri, her hafta arkadaşlarımla gelip gideriz. Kuğulu Park bizim sohbet etmek ve kendimizi dinlemek için sık sık uğradığımız bir mekân. Buraya zarar gelmesini istemiyoruz.

Mehmet Ali İşçi (Sağlık Sektörü): Kuğulu Park'ın yıllardan beri geldiği gibi SİT alanı olarak kalmasından yanayım bir vatandaş olarak. Buranın yol çalışması ile veya başka bir neden ile bozulmasına karşıyım. Başka alternatifler üretilmeli. Kuğulu Park Ankara'nın simgesi oldu. Oturacak alanıyla, kuğusuyla, ağaçlarıyla... Tarih var burada, bir geçmiş saklı.

Gökhan Evliyaoğlu (Eski Milletvekili-Gazeteci): Hemen hemen dünyanın her yerini dolaştım ve dünyanın her yerinde böyle parklar şehirlerin ciğeri gibiler. Halk burada teneffüs eder, temiz hava alır, dinlenir. Bunun için bunların kaldırılması yerine çoğaltılması gerekir. Bu parka zarar gelirse çok yazık olur. Başka ülkelerde belediyelerin manzara va peyzaj uzmanları vardır. Onların görüşleri alınmadan böyle bir şey yapılamaz. Bizde bunlar yok, belediyelerin keyfine kalmış durumda.

Birol Alın (Topograf): Kuğulu Park bu yol yapım projesine dahil edilmese çok daha iyi olur. Ankara'da böyle rahatça oturabileceğimiz yerler çok sık değil. Tabii belediyeler ağaçlandırma ve bir takım düzenlemeler yapmış ama bunlar yeterli gelmiyor. Ankara yeryüzü şekli bakımından kolaylıkla ağaç yatişebilecek bir alana sahip değil. Ankaralılar olarak bu tip yerlerin kıymetini bilmemiz lazım. Belki yol yapımından sonra insanların işleri daha kolaylaşacak ama artık günümüzde önemli olan insanların streslerini üzerlerindan atabilecekleri ortamları çoğaltmak. Çevreye zarar verilmeden ortaya projeler konması lazım. Bu doğal yapıya zarar vermememiz ve elimizden geldiği kadar korumamız lazım.

Gülsen Kırsen (Öğretmen): Eğitimci olarak bu tarihi mekânın herkese yararı var. Zaten Kuğulu Park'ın bir bölümü elçiliğe hibe edildi. Eğitimci olarak çocuklarımıza doğanın faydalarını anlatıyoruz. Biz hikâyelerle çocuklarımıza doğayı sevmeyi öğrettik. Burası parktan öte doğanın tam ortası. Burada sadece Kavaklıdereliler değil, Batıkent'ten, Keçiören'den gelenler de var. Burada tüm Ankaralıların anıları var. Bu mekânlarımız tarih kokan, özel yerler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kugulu-parka-dokunma_47919.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!