Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küresel Isınma ve Türkiye

Küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki olası olumsuz etkilerini dile getiren bilim adamlarının amacı, kuşkusuz, felaket tellallığı yapmak değil; aksine Türk kamuoyunu ve konu ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşları, küresel ısınma ve Türkiye üzerindeki olası olumsuz etkileri konusunda bilgilendirerek bilinçlendirmek; yapılması gerekenler ve alınması

Cumhuriyet Gazetesi
1 Küresel Isınma ve Türkiye

/P>

Tüm bu olası gelişmelerin ışığında, Türkiye’de bilime siyasal etki tartışmalarını bir kenara bırakıp; küresel ısınmaya karşı önlem almanın aciliyeti üzerinde durmamız gerekiyor. Teknolojinin, hem su kaynaklarının kullanımı ile hem de iklimle bağlantılı olarak, sorunlara tek başına çözüm bulmaya yetmeyeceği bir gerçektir. Bu konuda mutlaka sağlam bir siyasal iradenin oluşumu gerekmektedir.

Ayrıca, küresel ısınmaya karşı bir ülkenin tek başına alacağı önlemlerin fazla bir anlamı olmayacaktır. Çünkü sorun, büyük ölçüde, fosil yakıtların kullanımından kaynaklanmaktadır. Fosil yakıtlar da, dünyadaki tüm ülkelerde sürekli olarak ve hemen her sektörde tüketildiğine göre küresel ısınma ile mücadelede uluslararası işbirliği ve dayanışma kaçınılmazdır.

Öte yandan bugün üzerinde yaşamımızı sürdürebildiğimiz yaklaşık 4.5 milyar yıllık bu yaşlı gezegene, Dünyamıza, bazı bilim adamları, ancak birkaç yüzyıl daha ömür biçiyorlar. Yani, 200-300 yıllık bir zaman diliminde Dünya’daki insan yaşamı belki de sona erecek. Daha sonrasında insanoğlunun yaşamını sürdürebileceği başka bir gezegen aramak mı gerekiyor acaba? Tüm ekonomik sıkıntılarına karşı Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın uzay araştırmalarına trilyonlarca dolar harcamalarının nedeni de acaba bu mu?

Yoksa, tüm bu çabalarımızdan vazgeçip kaderimize razı mı olmalıyız? Tabii ki “Hayır”. Çünkü, diğer doğal afetlerle mücadelede olduğu gibi, küresel ısınma ile mücadele de insanoğlunun doğa ile olan bir mücadelesidir ve bu mücadelede insanoğlunu doğaya egemen kılabilecek tek güç “bilim”dir. O nedenle, bilim adamlarımıza güvenmek ve onların bu konudaki bilimsel araştırmalarını desteklememiz gerekir.

Küresel ısınmadan etkilenecek olan diğer ülkelerin bilim adamları, özellikle tarım alanında yaşanacak olası kuraklık koşullarında yetiştirilebilecek tohum üretimi konusunda önemli gelişmeler kaydederken; Türkiye bu konuda henüz hiçbir somut adım atmadığı gibi, küresel ısınmaya karşı hiçbir politika geliştirememiş olan AKP Hükümeti, Avrupa Birliği’nin direktifleri doğrultusunda, ekonomide olduğu gibi, tarımda da Türkiye’yi tamamen dışa bağımlı hale getirme çabalarını sürdürmektedir.

Prof. Dr. K. Erçin KASAPOĞLU / Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Müh. Böl. Öğr. Üye.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-isinma-ve-turkiye_63037.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • cok iyi bir bilgi bunları yapana teşekkürler YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!