Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kuruldan Roma Parkı Kararı: Arkeolojik Kazı Yapılacak

Beyoğlu Belediyesi, Cihangir'deki Roma Parkı'nın üst bölümüne 'sosyal tesis' inşa etme projesinin tepkilere rağmen gerçekleştirileceğini duyururken, Koruma Bölge Kurulu’nun alanda arkeolojik kazı yapılması yönünde karar aldığı belirtildi

yapi.com.tr
Kuruldan Roma Parkı Kararı: Arkeolojik Kazı Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cihangir’in nadir yeşil alanlarından ve simgelerinden biri olan Roma Bahçesi’ne sosyal tesis yapmakta mahallelilerin tepkisine rağmen ısrarlı. Geçen hafta başlayan inşaat çalışmaları, Cihangirlilerin protestosu ve temel kazma sırasında arkeolojik buluntular çıkması üzerine durdurulmuştu.

'Tesis parka değil otoparka yapılacak'

Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, Beyoğlu Belediyesi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada ise, tüm girişimlere karşın tesisin yapılacağı belirtildi. ‘Sosyal tesis’in inşa edileceği alanın Roma Bahçesi’nden bağımsız olduğu ve parkın üst tarafından bulunan otopark alanına yapılacağı belirtilerek, “Yapılacak bu tesisin ardından, İBB arkeolojik park ve sergi alanını, yeşil alan olarak yeniden düzenleyecek ve tesisin de işletmeye alınmasıyla tüm bölgenin güvenliği, bakımı ve kullanımı yaşam kalitesini yükseltecektir” denildi.

'Rantçı anlayışın göstergesi'

Beyoğlu Kent Savunması’ndan Deniz Özgür, söz konusu alanda müze denetiminde arkeolojik kazı yapılacağını, kazı sonrasında alanın arkeolojik park ilan edilebileceğinin altını çizdi. Özgür, “Müze ve kurul yazışmaları neticesinde müze denetiminde arkeolojik kazı yapılmasına karar verildi. Bu alanın sadece sosyal tesis olarak değerlendirilmesi aslında belediyenin kurnazlığıdır. Bütçe ayırıp arkeolojik kazı yapmak yerine, sadece sosyal tesis yapmak istiyorlar. Bu da rantçı anlayışlarının göstergesidir. Arkeolojik alan dışı diyorlar, fakat arkeolojik alan bir parsel değişince potansiyeli kaybolmuyorki. Görüldüğü üzere inşaat başlattıkları alan, arkeolojik park olmamasına rağmen buluntular çıktı ve çalışmaları durdurdular” ifadelerini kullandı.

İzin vermeyeceğiz!

Alana iş makinelerinin 20 Ekim’de girdiğini, fakat ruhsatın ise 21 Ekim’de verildiğini öğrendiklerini aktaran Özgür, “Belli ki ruhsat daha sonra verilmiş, nereden bakılsa tutarsız” dedi. Özgür, “Park için bakımsız diyorlar, bu sorumluluk belediyenin sorumluluğudur. Zaten bilinçli olarak bakımsız haline getirerek, bu tarz projelere zemin hazırlıyorlar. Arkeolojik kazı bittikten sonra bu tesisi yapabileceklerini düşünmesinler. Biz izin vermeyeceğiz!” şeklinde konuştu.

Arkeolojik park olmalı

Roma Parkı’nın üst bölümüne ‘sosyal tesis’ inşa etmek yerine uzmanların, demokratik kitle örgütlerinin ve semt halkının görüşlerinin alınarak, alanın arkeolojik park olması gerektiğini ifade eden Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Ozar, şu değerlendirmede bulundu:

“İBB’nin kazı çalışmaları başlar başlamaz, araziden seramik ve mimari birtakım parçalarla karşılaştılar. Cihangir Güzelleştirme Derneği de, müzelere ihbarda bulundu ve bilgilendirme yaptı. Biz de dernek olarak, 'Bu parsel arkeolojik sit alanı değil, fakat arkeolojik potansiyeli çok yüksek bir an önce müze denetimine alınması gerekmektedir’ diyerek İstanbul 1 No'lu, Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu başvuru yaptık. Kurul da talebimizi onayladı. Bu kararın daha önce alınması gerekiyordu, ama yine de olumlu bir karar. Bu alana bütüncül olarak yaklaşılmalı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuruldan-roma-parki-karari-arkeolojik-kazi-yapilacak_151646.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!