Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuş Cennetine Otoban

Ulaştırma Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor.

yapı.com.tr
Kuş Cennetine Otoban

Projenin yapılması öngörülen bölge flamingonun Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl on binden çok flamingoya ev sahipliği yapıyor. Söz konusu alan aynı zamanda uluslararası ölçekte “Önemli Doğa Alanı” olarak tanımlanmış durumda. Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje diğer bir doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz Deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı kavşağına bağlanıyor. Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren proje planı uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok farz edilmiş olacak. Söz konusu nedenlerden dolayı böyle bir projenin hukuksal olarak planlanmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Proje için öngörülen yerin çok sağlıklı bir kıyı sulak alanı ve flamingoların başta olmak üzere tepeli pelikan ve diğer kıyı kuşlarının on binlerce yıldır yaşadığı bir yer olması, Doğa Derneği uzmanlarını da endişelendiriyor. Uzmanlar, proje alanının Google Earth gibi uydu programlarından bile yeşil kıyı bataklıkları arasında kolayca görülebilecek binlerce flamingonun beslenme alanı olduğunu, yaklaşık yirmi yıldır yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında bu kuşların kayıt altına alındıklarını ve bu verilerin tamamının karar vericilerin elinde olduğunu ifade ediyor.



Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “İçinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var dünyada. Fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Bu nedenle, İzmir'in yanı başındaki kuş cenneti, şehrin gelişimi önünde bir engel değil, İzmir kimliğini dünya ölçeğinde duyurmak için büyük bir fırsat.”

Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Kuş cenneti kentin gelişiminin önünde bir engelmiş gibi görünüyorsa bu durumun sorumlusu elbette flamingolar değil, karar vericiler. Parayla dünyanın tüm şehirlerine tüp geçit yapabilirsiniz, fakat ne kadar paranız olursa olsun flamingoları bir şehre zorla konduramazsınız. İzmir, elindeki paha biçilmez değeri görmeli, şehrin kimliğini ve politikalarını körfezin bu benzersiz doğal zenginliğini koruyarak geliştirilmeli.“

http://www.yapi.com.tr/haberler/kus-cennetine-otoban_142484.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!