Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kyoto Kriterlerine Ulaşmak için 4 Yılımız Var

Küresel ısınmaya yol açan sera gazı emisyonlarının azaltılmasını öngören Kyoto Protokolü’ne Türkiye’nin katılımının uygun bulunduğuna dair yasa tasarı 11 Haziran’da TBMM Çevre Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak Kyoto Protokolü’nün süresinin 2012’de doluyor olması ve Türkiye’nin bunun gibi imzaladığı birçok uluslararası sözleşmeyi uygulamaması

Cumhuriyet Gazetesi
Kyoto Kriterlerine Ulaşmak için 4 Yılımız Var

br />
Değişim şart

Türkiye Kyoto Protokolü’ne taraf olan 178. ülke oldu. Protokolün belirlediği hedefler 4 yıl sonra doluyor ve Türkiye’nin kalan bu kısa süreyi nasıl değerlendireceği merak ediliyor. Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi’ne göre Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, ulaşımda toplu taşımacılık ve sürdürülebilir atık yönetimi gibi konularda önemli adımlar atması gerekiyor. Türkiye’nin acilen yapması gereken değişiklikler şöyle:

• Yenilenebilir enerji kaynakları: Şu anda rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’de kullanımı yüzde 1’in altında. Bu süreçte bu sektörlerin çok büyük bir ilerleme kaydeceğini bekliyoruz. Dünya 2012 sonrasını bugün tartışıyor. 2012’den sonrasını doğru kurgulamak için bu camiaya katılmak önemliydi. Bu noktada büyük bir adım atıldı.

• Ulaşım: Ulaşım en zor sektörlerden biri. Enerji konusunda kömür gibi fosil yakıtların yerine konacak çok şey var. Oysa ulaşımda petrolün yerine konacak yakıt yok gibi görünüyor. Bunun dışında Türkiye’de ulaşımın yüzde 95’inden fazlası karayolu ile yapılıyor.

• Atık yönetimi: Düzenli depolama, son 3-4 yılda yaygınlaştırıldı. AB uyum süreciyle yatırımlar yapıldı. Yeni gelişen sektör, atıkların enerji elde etmek için kullanılması olacak. Metan atıklarının toplanması ve yakılarak elektrik üretilmesi gibi teknolojiler var. Bunların tüm Türkiye’deki atık alanlarda uygulanması gerekiyor.

Bireysel önlemler

Küresel ısınmayı durdurabilmek için bireylere de önemli görevler düşüyor.

* Bilgilen: Anlamadığınız bir şeyi çözemezsiniz. Ne konuştuğunuz hakkında bilgilenin, araştırmacı olun, daha fazla ve sürekli öğrenin. Herkes doğruyu söylemiyor. Her okuduğunuza ve gördüğünüze de inanmayın.

* Ağaç dik: Varsa kendi bahçenize, evinizin etrafına veya komşularınız ile birlikte yerel yönetimlere başvurarak yollara boş yerlere ağaç dikin. Ağaçlar, havadaki karbonu alıp oksijen verirken aynı zamanda kışın rüzgârı kesip buharlaşma ile olan soğumayı önleyip evlerimizin ısıtma faturasını; yazın ise gölge yaparak soğutma ihtiyacını azaltıp enerji faturası ve dolayısı ile fosil yakıtı kullanımını azaltabilir.

* Enerjiden tasarruf et: Kışın eviniz çok sıcak olunca serinlemek için pencereleri açmayın; kaloriferleri kısın. Isıtıcıyı daha fazla açmak yerine sizi sıcak tutacak giysiler giyin. Normal ampulleri florasan gibi tasarruflu ampuller ile değiştirin. Sıcak günlerde klimayı açmak yerine daha hafif, bol giysiler giyin ve vantilatör kullanın.

* Elektrikli aletleri düğmesinden kapat: Kullanmadığımız zaman ışıkları, televizyonu, bilgisayarı, ısıtıcıları, elektrikli aletleri açık bırakmayın. Tembellik edip TV, bilgisayar gibi elektrikli aletleri standby’da bırakmayın. Bilgisayar ve TV’leri de kullanmadığınız zaman düğmesinden kapatın.

* Alışverişini olduğun yerde yap: Yerel mağaza, alışveriş merkezlerinden ve pazarlardan alışveriş yapın.

* Daha az ve kısa mesafelere seyahat et: Zorunlu olmadıkça tatil için çok uzaklara gitmeyin.

* Güneş enerjisi kullan: Mümkün oldukça güneş enerjisi kullanın. Güneş enerjisi ile doğanın dengesini bozmadan sıcak su elde edebilir, evinizi ısıtabilir ve elektrik enerjisi üretebilirsiniz.

* Az tüket, yeniden kullan, geri döndür: Plastik gibi maddelerin kullanımını ve çöp üretimini azaltın. Alışverişte aldığınız ürünler aşırı paketlenmiş olmasın. Mümkünse bu tür çevreye zararlı maddeleri fazlaca satın almayın.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kyoto-kriterlerine-ulasmak-icin-4-yilimiz-var_62134.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!