Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kyzikos'tan Bir Dünya Harikası Daha Çıktı

Dünyanın 8'inci harikası olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın da bulunduğu Kyzikos'taki kazılar sırasında Roma dönemi içerisinde yapılan en büyük sütun başlığı ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Öztürk "Didim ve Efes'le boy ölçüşür" dedi.

yapi.com.tr
Kyzikos'tan Bir Dünya Harikası Daha Çıktı

DHA'nın haberine göre, Balıkesir'in Erdek İlçesi Düzler mevkisinde bulunan Kyzikos Antik Kenti'nin gün ışığına çıkması için 15 Ağustos tarihinde başlanan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Dünyanın 8'inci harikası olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın da bulunduğu Kyzikos'taki kazılar sırasında Roma dönemi içersinde yapılan en büyük sütun başlığı ortaya çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Erdek Belediyesi'nin desteği ile yürütülen bu dönem kazıları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk Başkanlığı'nda, bir Yardımcı Doçent, bir doktora, 3 yüksek lisans ve 20 lisans öğrencisi ile 30 işçiden oluşan ekip tarafından yürütüldü.

Yapılan kazılarda, Hadrian Tapınağı'ndan parçalar halinde ulaşılan sütun başlıklarından birinin sağlam olarak çıkarıldığını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahip sütunların üzerinde yer alan başlığın, 1.90 metre çapı, 2.50 metre yüksekliği ve 20 ton ağırlığı ile Roma dönemine ait çıkarılan en büyük sütun başlığı olduğunu söyledi.

'Didim ve Efes'le boy ölçüşür'

Daha önce Hadrianus Tapınağını'nı dünyanın 8'inci Harikası olarak değerlendirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Öztürk şunları söyledi: "Tapınağın ölçü olarak, Didim ve Efes'le boy ölçüşeceğini söylemiştik. Buna örnek olarak da sütun tamburlarını gösteriyorduk. Sütun tamburlarının da alt kısmı 2 metre 15 santim, üst kısmı da da 2 metre çapındaydı. Bu yıl gün yüzüne çıkardığımız bu sütun başlığının büyüklüğü de bunu doğruluyor. Kyzikos Hadrian Tapınağı'nı, dünyanın en büyük ve gösterişli korinth düzenindeki tapınağı olarak kabul edilen Lübnan sınırları içinde yer alan Baalbek Jupiter Tapınağı'nın ölçüleri ve sütun başlığının büyüklüğüyle karşılaştırdığımızda, daha büyük ve daha zarif olduğu ortaya çıkıyor."

Doç. Dr. Öztürk ayrıca, bu dönem kazıları Hadrian Tapınağı'nın batı kenarında sürdürdüklerini belirterek, bu kısımda daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve tapınakla ilgisi olmayan yapıya ait duvarın yanı sıra, tapınağın alt yapısını oluşturan tonozlara da ulaşıldığını kaydetti.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, batı kısmında daha önceki yıllarda olduğu gibi insan figürlerinin, vücutlarının değişik yerlerine ait kırık, küçük parçaların yanı sıra büyük bir kartal pençesi, bir boğa figürünün gerçek boyutlarından daha büyük baş kısmını da gün yüzüne çıkardıklarını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kyzikostan-bir-dunya-harikasi-daha-cikti_112979.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!