Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kyzikos Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı

2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kentte, 2013 yılı kazı çalışmaları başladı.

yapi.com.tr
Kyzikos Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Balıkesir'in Erdek ilçesi Düzler Mevkisi'nde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kentte, 2013 yılı kazı çalışmaları başladı. Kazı çalışmalarında bu yılki hedefin, dünyanın sekizinci harikasından biri olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın gerçek boyutunu ortaya çıkarmak olduğu açıklandı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doçent Dr. Nurettin Koçhan'ın başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral'in başkan yardımcılığındaki kazılarda 1 doktora öğrencisi, 3 yüksek lisans öğrencisi, 19 lisans öğrencisi ve 23 işçi görev alıyor. Bakanlığın yeterli olmayan 150 bin TL ödenek ayırdığı çalışmalarda, Erdek Belediyesi ise çalışanları gıda yardımında bulunuyor.

Çok önemli bir eser

DHA'nın haberine göre, çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral şunları anlattı: "Son yedi yıldır kazı çalışmalarını belirli dönemlerde sürdürdük. Bu sene sekizinci yıla girdik. Yaptığımız çalışmalar sırasında çok önemli eserleri ortaya çıkardık. Bu sene kendimize iki hedef belirledik. Bunlardan birincisi, geçen yıl bir bölümünü ortaya çıkardığımız, geç dönemde yapılan kilise olduğunu sandığımız, ek yapının gerçek işlevini ortaya çıkarmak. İkinci hedefimiz ise üç yıl önce tapınağın 116 metre olan gerçek boyutunu net olarak tesbit etmek. Bu sene de tapınağın diğer kısa kenarının ölçülerini öğrenerek, en azından bu önemli tapınağın, gerçek boyutlarının ne kadar bir alanı kapladığını tesbit etmek. Üçüncüsü ise, geçen yıl yapılan çalışmaların son döneminde ortaya çıkardığımız 3 metre yüksekliğinde sütün altlığının gün yüzüne tam olarak çıkması. Sütün altını çıkartılması işlemi bir hafta içersinde tamamlanır düşüncesindeyiz. Çıkartılacak bu eser bize bulunanlar içersinde çok güzel bir örnek ve tapınaklara konulan başlıklar konusunda iyi bir fikir veriyor."

Devam eden çalışmalar kapsamında, tapınağın batı kısmında bir açıklık bulduklarını, oradan içeri girerek, tonozların iç kısımlarını açmaya çalıştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral, "Buranın boşaltılmasından sonra, Kyzikos Hadrianus tapınağında, depremde zarar gören büyük boyutta mimari kalıntıların yanı sıra, galerilerin de ziyaretciler tarafından gezilebileceğini açıkladı.

Ortaya çıkartılanlar

Hadrianus Tapığnağı'nın ortaya çıkartılması için geçen yedi sene içersinde yapılan çalışmalarda, gerçek boyutunun 116 metre olduğu tahmin edilen tapınağa ait mermer basamaklar ve 3 giriş kapısı olan ve kilise olduğu tahmin edilen bir yapı ile Pithos denilen küp şeklinde erzak deposu, 17 metre yüksekliğindeki sütunların 2.25 metre çapında tamburları, tapınağa ait 105- 85 ebadında mermer çatı kiremidi, tapınak basamakları, frizler, ve içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü olduğu bir lahit mezar, Kyzikos paraları,aslan başlı su olukları ortaya çıkartıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kyzikos-antik-kentinde-kazi-calismalari-basladi_111662.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!