Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Latmos Dağında Bilirkişi Keşfi Yapıldı

Latmos (Beşparmak) Dağı’nda işletilen madenlere karşı açılan iki davanın bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfe katılan yurttaşlar, madenin faaliyete geçmesi halinde bölgenin yok edileceğini dile getirdi.

yapi.com.tr
Latmos Dağında Bilirkişi Keşfi Yapıldı (Fotoğraf: AYEP)

Milli Park ilan edilmesi için yıllardır başvurular yapılan Aydın Söke ilçesi yakınlarındaki Latmos (Beşparmak) Dağı’nda işletilen madenlere karşı açılan iki davanın bilirkişi keşfi 8 Ocak Pazartesi günü yapıldı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Aydın 1. İdare Mahkemesinde açılan davada maden alanının çevre planında “orman alanı”, “mera alanı”, “tarım arazisi ve sulama alanı” vasıflı olduğu, yörede Çavdar Çatıdındere 1. derece arkeolojik sit alanı ve etkileşim bölgesinin de bulunduğuna yönelik iddialar dile getirildi. Keşfe davacı köylülerin yanı sıra Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP), Latmos Platformu, Kuşadası Çevre Platformu, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP), Caferli Çevre Platformu’ndan yurttaşlar ve Aydın Barosu Çevre komisyonundan hukukçular da katıldı.

Yoğun yağış altında yapılan keşifte bölgedeki açık maden ocaklarının pasalarını sürükleyip toprağa aktığı, ağır metale bulanmış yağmur sularının oluk oluk akarak çay sularına karıştığının gözlenmesini sağladı. Bu suların yüzeydeki içme suyuna karıştığı da görüldü. Kormad madenin işletmekte olduğu maden sahasındaki incelemelerin ardından Kale Maden şirketinin ruhsat sahası kapsamında olan ancak henüz ocak açılmamış olan saha gezildi. Sahanın büyüklüğü ve doğal güzelliğini gören keşfe katılan yurttaşlar, maden işletmesi faaliyete geçerse tüm bu bölgenin yok edileceğini dile getirdi. Kale Maden’in ruhsat sahası kapsamında olan Yeşilköy’deki poligonda bu bölgede yapılmak istenen madene karşı daha önce açılan davada  “ÇED olumlu” kararının Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği, şirketinin 2009/7 Genelgesi’ne dayanarak yeni ÇED süreci başlattığı, sonrasında da proje için bir kez daha “ÇED olumlu” kararı aldığı aktarıldı.

Çavdar köyü eski muhtarı olan davacı İhsan Garagöz burada, dağların madencilikle yok edilmesinden dolayı sellerin heyelanların meydana geldiğini, köyleri sel bastığını anlattı.

Davacı İhsan Garagöz’ün avukatı Hicran Danışman da keşifte yaptığı konuşmada, bölgenin kuraklıkla birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, “İklim krizi nedeniyle bu bölgede de yaşanan kuraklık nedeniyle daha fazla suya ihtiyacımız var. Keza Söke Ovası, Söke ve Kuşadası halkı için bu dağların suyu yaşamsal düzeyde. Ancak patlatmalarla oluşan çatlaklar suyun yönünü değiştiriyor ve yok olmasına neden oluyor. Yine madenin çıkarılması için toprağın tüm katmanları kaldırıldığında temiz içme sularına ağır metaller karışıyor. Yağmur suları açık ocaklardaki maden paşalarını sürükleyip çay sularına ve yüzey sularına karıştırıyor. Yani suyun bu radde yaşamsal olduğu böylesi bir dönemde böylesi bir madencilik faaliyeti yaşama karşı yapılmakta.” dedi.

Aydın Barosu’nu temsilen keşfe katılan Kent ve Çevre Komisyonu üyesi Av. Emine Toklan ise “Ben Karakaya’lıyım, bu köyün ne olacağı Karakaya’dan belli, önce okul kapandı sonra sağlık hizmeti alamamaya başladılar. Su zarar gördü, şu an içme suyu sıkıntısı çekiyor köylü. Elektrik kesintisi sürekli oluyor, yani köylü yaşamdan koparıldı çok az bir hane kaldı, bu projeler geçekleşirse burada da aynısı olacak.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/latmos-daginda-bilirkisi-kesfi-yapildi_201168.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!