Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bir Madenin Daha Kapasite Artışına ‘Dur’ Denildi

Aydın Latmos (Beşparmak) Dağında Kormad Madenciliğin kuvars madeninin kapasite artışı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararı mahkemece iptal edildi.

yapi.com.tr
Bir Madenin Daha Kapasite Artışına ‘Dur’ Denildi (Fotoğraf: AA)

Son günlerde yeni bir maden projesi ile gündemde olan Latmos Dağında işletilen madenlerden birisinin kapasite artışına mahkeme “dur” dedi. Kormad Madencilik tarafından Aydın Söke İlçesi Karakaya ve Çavdar köyü arasında faaliyet gösteren kuvars madeninin kapasite artışı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararı mahkemece iptal edildi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; dağın her tarafında faaliyet gösteren kuvars ve feldspat madenleri nedeniyle Latmos Dağı’nda çok ciddi bir doğa ve tarih kıyımı yaşanıyor. Madenciler son olarak “Dağın kalbi” denilen 1. derece arkeolojik sit alanı Çörlen Asarkale yaylasında işletme kurmak için çalışmaya başladı.

Latmos’ta, tam da 8500 yıllık kaya resimlerinin yoğun olarak tespit edildiği Karakaya ve Çavdar köyleri arasında faaliyette bulunan Kormad şirketinin kapasite artış talebine geçtiğimiz yıl mayıs ayında Aydın Valiliği’nce “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bölgenin çevre düzeni planında “orman alanı”, “mera alanı”, “tarım arazisi ve zeytinlik”, “Önemli Doğa Alanı” gibi vasıflarla işaretlenen, 1. derece arkeolojik sit alanı ve etkileşim bölgesinin de bulunduğu alandaki bu kapasite artışına karşı yöre köylülerinden İhsan Garagöz ve Hüseyin Bilir tarafından dava açıldı.

Dava sürecinde mahkeme tarafından bölgede yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda, proje tanıtım dosyasında önemli eksiklerin bulunduğu ve projenin çevresel etkilerinin açıklanması ile bu etkilerin en aza indirilmesi yönlerinden yeterli olmadığının altı çizildi.

Aydın 1. İdare Mahkemesi oy birliği ile “bilirkişi raporunun bir bütün halinde değerlendirilmesinden proje sahasının yakın çevresindeki zeytinlik alanlara, dikili tarım alanlarına, çevre, toprak ve su rejimine olumsuz etki edecek olması nedeniyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” kararına vardı.

Yine Aydın 1. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde aynı bölgede faaliyet gösteren Kale Maden işletmesinin de kapasite artışını iptal etmişti. Mahkeme madene verilen ÇED olumlu kararına karşı Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz tarafından açılan davada yine bilirkişi raporundaki tespitlerden yola çıkarak, “proje sahasının yakın çevresindeki zeytinlik alanlara dikili tarım alanlarına çevre, toprak ve su rejimine olumsuz etki edecek olması” gibi gerekçelerle ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

Her iki davanın avukatı Hicran Danışman bir hafta içerisinde mahkemeden Latmos’a dair iki olumlu karar çıktığını söyledi. İki gün evvel de Kale Maden’e verilen ÇED Olumlu kararının iptal edildiğini aktaran Danışman, “Keşfe katılan çeşitli çevre derneği üyeleri yok edilecek sahayı gördüklerinde gözlerine inanamamıştı. Burasının yok edilmesi için akılsız vicdansız ve gelecek nesillere karşı sorumsuz olmak gerekir.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-madenin-daha-kapasite-artisina-dur-denildi_204896.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!