Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Beşparmak Dağları’ndaki Arkeolojik Kalıntılar Madenlerle Yok Oluyor

Beşparmak Dağları’nın iç kısmında bulunan arkeolojik ve jeolojik değerler, son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş (feldispat) ocakları nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

yapi.com.tr
Beşparmak Dağları’ndaki Arkeolojik Kalıntılar Madenlerle Yok Oluyor (Fotoğraf: AA)

Aydın Söke ve Koçarlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan, Muğla ili Milas ilçesi sınırlarından devam eden Beşparmak Dağları’nın iç kısmında bulunan arkeolojik ve jeolojik değerler tehlikede. Burası kaya resimleri ve doğal güzellikleri ile ülkemizin ve dünyanın nadir kültürel miras alanlarından biri. Ancak Türkiye’nin bu eşsiz kültür hazinesi, yer aldığı alanda son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş (feldispat) ocakları nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Cumhuriyet’ten Öznur Oğraş Çolak’ın haberine göre; bölgeye giden “kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu” yöneticisi arkeolog Nezih Başgelen, EKODOSD Derneği’nden Bahattin Sürücü, Latmos Platformu’ndan Dr. Varol Aydın, SİT alanından müzeden ve orman bölgeden izin almadan geçen bir iş makinesinin sabahtan beri sahada kayaları parçaladığını öğrendiklerini vurguladı.

Başgelen, “Hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ulaştık ve Aydın Müze Müdürlüğü’nün inceleme için sahaya gelmelerini arz ettik. Pazar günü Aydın Arkeoloji Müzesi ve Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan gelen yetkililerle birlikte iş makinesinin altüst ettiği alan incelendi, Çevre Müdürlüğü’nün, Müze Müdürlüğü’nün ve Kültür Varlıkları Kurulu’nun izni olmadan ormandan ve arkeolojik SİT alanından geçerek sahada tahribata yol açan iş makinesi görüldü, aynı zamanda sahada çok sayıda patlayıcı malzeme parçaları saptandı ve jandarma yetkilileri aracılığıyla bunlar tutanak altına alındı.” diyor.

Aydın Valiliği’ne ve ilgili diğer devlet birimlerine bu konuda ayrıntılı dilekçeler sunduklarının altını çizen Başgelen, “Latmos (Beşparmak Dağları) bölgesinin koruma statüsüne kavuşturulması konusundaki bu çalışmaların valiliğe bağlı çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü (tabiat varlıklarını koruma şube müdürlüğü) tarafından yürütülmekte olduğunu biliyoruz. Bu bölgenin ‘nitelikli doğal koruma Alanı’ olarak koruma altına alınması konusundaki çalışmalarında son aşamaya gelindiği ve çok yakında Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’na sunulacağı, koruma altına alınması planlanan bu alan sınırları içerisinde maden şirketi tarafından kırıcı ve delici aparatlı kepçe ile madencilik çalışmalarına başlanmış. İki günlük çalışmayla bile bu alanda zemin topografyasında ve doğal yapısında değişiklikler yaşanmasına neden oldu ve geri dönülmez tahribatlarla faaliyete başlandığını gördük. Yetkililer ve başvurduğumuz ilgili birimlerin bir an önce buna ‘Dur’ demeleri gerekiyor. Aksi takdirde Anadolu’nun benzersiz bir ‘dünya mirası’ göz göre göre yok olacak” diyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/besparmak-daglarindaki-arkeolojik-kalintilar-madenlerle-yok-oluyor_204883.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!