Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Leto Tapınağı Restore Ediliyor

Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Fethiye’nin Kumluova Beldesi yakınlarındaki Letoon ören yerinde bulunan Leto Tapınağı’nın restorasyon çalışmalarına başlan

NTV-MSNBC



uğla Valisi Hüseyin Aksoy, Fethiye’nin Kumluova Beldesi yakınlarındaki Letoon ören yerinde bulunan Leto Tapınağı’nın restorasyon çalışmalarına başlandığını bildirdi. Vali Aksoy, yaptığı açıklamada, Letoon ören yeri ve içindeki tarihi eserlerin 1988 yılında BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Korunması Gerekli Dünya Kültür Mirası” olarak ilan edildiğini, tapınağın da bu çerçevede restore edildiğini belirtti.
Aksoy, Fransız Arkeolog Prof. Dr. Didier Laroche başkanlığında yürütülen restorasyon çalışmasının 2005 yılına kadar süreceğini söyledi. Tapınağın restorasyonu için 250 bin Euro harcanacağını kaydeden Aksoy, “M.Ö. 4. Yüzyıl’da kurulan Letoon antik kenti ve Leto tapınağının çevre düzeni çalışmaları da kademeli olarak yapılacak” dedi.

FRANSIZ, YUNAN VE TÜRK USTALAR ÇALIŞIYOR
Restorasyon çalışmalarını Fransız ve Yunan taş ustalarıyla, eğitim amaçlı olarak Türkiye’deki taş ustalarının yürüttüğünü kaydeden Vali Aksoy, şöyle konuştu: “Uygulamalı olarak eğitim gören yöredeki taş ustalarının gelecekte diğer antik kentlerdeki restorasyon çalışmalarında da görev almalarını amaçladık. Leto tapınağının mimari parçalarının yüzde 80’i Letoon ören yerinde bulunuyor, olmayan mimari parçaları da taş ustaları tarafından uygun olarak işlendikten sonra tapınak restorasyonunda kullanılıyor. Bu taşlar, tapınağın orijinal taşlarına uygun bulunduğu için, Antalya’nın Finike İlçesi’nden getiriliyor.”
Leto tapınağının restorasyonu tamamlandığında Muğla ve çevresindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için gelecek turist sayısında da artış beklediklerini kaydeden Aksoy, tapınağın Muğla’yı kültür turizmi için önemli bir cazibe merkezi haline getireceğine işaret etti.

LETO, APOLLON VE ARTEMİS’İN ANNESİ
Xanthos’a 4 kilometre uzaklıkta bulunan Letoon ören yeri, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınaklarının yanı sıra, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunuyor. Leto tapınağı Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak olarak kabul ediliyor. Peripteros tarzında yapılmış Leto tapınağının yüksekliği 30 metre 25 santim, genişliği 15 metre 75 santim büyüklüğünde. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı, Leto tapınağından daha az korunmuş durumda ve daha küçük. Artemis tapınağı ise her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak. Letoon, Xanthos ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/leto-tapinagi-restore-ediliyor_1244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!