Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Loç Vadisi'nde HES Yoksa, Taş Ocağı da Yok

Kastamonu Loç Vadisi’nde HES'in ham madde ihtiyacını karşılayacak taş ocağının ÇED olumlu kararı, HES iptal edildiği için iptal edildi.

yapi.com.tr
Loç Vadisi'nde HES Yoksa, Taş Ocağı da Yok

Kastamonu Loç Vadisi’ndeki Kum Çakıl Ocağı Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Tesisi hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edildi.

Cide İlçesinde söz konusu tesis Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılacak olan Cide Regületörü ve HES Projesinin hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla planlanıyordu.

Bianet'te yer alan habere göre Kastamonu İdare Mahkemesi gerekçeli kararında “Cide Regületörü ve HES projesinin iptal edilmesi ile dava konusu olan Kum-Çakıl(Ariyet) Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Tesisine ihtiyaç kalmadığından dava konusu "ÇED olumlu" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.

Ne olmuştu?

Cide Loç Vadisi halkının, 2009'da Cide Hes projesi ÇED halkı bilgilendirme toplantı ile başlattığı mücadele, projenin 15 Eylül 2009'de ÇED onayı alması ile birlikte, 15 Aralık 2009'da Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinde açtığı ÇED İptal ve Yürütmeyi durdurma davası ile devam etti.

Halk, mahkeme sürecinde 28 gün boyunca oturma eylemi yaptı. İnşaat, 31 Aralık 2010'da Ruhsatsız ve İmarsız kaçak Hes yaptığı için Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından mühürlenmişti.

3 Ocak 2011'de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, "geri dönülmesi mümkün olmaya tahribatlar yapıldığı" gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

11 Temmuz 2011'de Kastamonu İdare Mahkemesi ÇED İptal kararını açıkladı. Danıştay’ın bu kararı bozmasıyla HES çalışması yeniden başladı ancak bölgede yaşayanların tekrar iptal davası açması sonucunda, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahrip edileceği gerekçesiyle Danıştay Cide HES’in ÇED raporunu Ağustos 2015’te iptal etti.

Neden önemli?

WWF tarafından Avrupa Ormanları’nın Türkiye’deki dokuz “Sıcak Nokta”sından biri kabul edilen Küre Dağları, doğal yapısını günümüze kadar taşıyabilmiş yaşlı ormanları, akarsu ekosistemleri, yaban hayatı ve biyolojik zenginlikleri ile bir doğa harikası. Dünya Koruma İzleme Merkezi (WCMC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) dünya üzerinde belirlediği “Mutlak Korunması Gereken Alanlar” arasında yer alan proje sahası, aynı zamanda tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en iyi örneklerinden biri.

http://www.yapi.com.tr/haberler/loc-vadisinde-hes-yoksa-tas-ocagi-da-yok_143103.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!