Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

M. Emre Çamlıbel: Dar Gelirlileri Ev Sahibi Yapmak için Kamu ve Özel Sektör Birlikte Çalışmalı

Halkımızın özlemidir; küçük de olsa, kiradan kurtulup kendi evinde oturmak. Ancak bir ev alabilmenin giderek zorlaştığı böylesine bir ortamda köyden kente göçü durdurmak da mümkün değilken, dar gelirli vatandaş bırakın konut sahibi olmayı kirasını bile ödeyemediği binalara sadece dışarıdan bakıyor. Bakmakla da kalmayıp gidip kendine muhkem bir

Zaman Gazetesi
M. Emre Çamlıbel: Dar Gelirlileri Ev Sahibi Yapmak için Kamu ve Özel Sektör Birlikte Çalışmalı

br />
Konuttan önce sorunu masaya yatırmalıyız

"Türkiye'deki sorun firmaların konut inşa edememesi ya da teknolojik mahrumiyeti değil. Türkiye'de insanların ev sahibi olamaması mali bir sorun. Türkiye'de köyden kente gerçekleşen göçten ötürü her yıl 600 bin yeni konut yapılması gerekiyor. Yapılmadığında şehircilik açısından sıkıntılı yapılar ortaya çıkıyor. Ayrıca depremden etkilenen binaların iyileştirilmesi meselesi de var. Yeni doğanlar, evlenenler var. Bu nüfusun ancak yüzde 20'si ev alabilecek güce sahip. İşte bu sorundur. Kredi faizleri ayda 1,24-1,30 arasında. Yıllık yüzde 16'ya geliyor. Enflasyondan daha büyük bir oran bu. Bu sebeple ev kredileri bizde pahalı." diyen Emre Çamlıbel, kamunun konuya TOKİ aracılığıyla yaptığı müdahalelerden söz ediyor:

"TOKİ son 5 yıldan bu yana müthiş bir performans gösteriyor ve özel sektörle de işbirliği yaparak istihdam imkanı sağlıyor. Ancak 5 yılda yaptığı konut sayısı 350 bin. Oysaki bizim yılda 600 bin konuta ihtiyacımız var. Açık çok büyük. Peki ne yapmak gerek? İnşaat meslek örgütleri ve STK'larıyla hep birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. Prestijli ve bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Affordable House of Instutite'e bir çalışma hazırlattık. Global bakış açısıyla Türkiye'yi inceledi ve onların hazırladığı rapora göre dar gelirlinin nasıl ev sahibi olacağına dair çok taraflı bir çözüm ortaya koyuldu.

Buna göre:

TOKİ projeleri bir çözüm ama tek başına yeterli değil. Özel sektör ve kamu birlikte çalışmalı. Ancak özel sektörün kâr amacı gütmeden iş yapması mümkün değil. Özel sektör teşvik edilmeli.

Mortgage: Elbette Amerika'da mali krizi meydana getiren yaklaşımla değil.

Belediyeler: Dar gelirlilere ev sahipliği konusunda alternatifler oluşturmalı. Binalardan alınan ruhsat, iskan ve diğer harçlardan ya vazgeçilmeli ya da azaltılmalı, çünkü ev fiyatlarının üçte birini bu harçlar oluşturuyor.

Kiralama: Uzun yıllar dar gelirlilerin oturabileceği evler. İkinci kuşak bu evlerde oturmak istemeyebilir ya da şartları anne-babasından daha iyi olabilir. Sahiplendirmek doğru değil. Kiralama miras gibi babadan oğula geçmemeli.

Arazi veya arsa: İnşaatın en pahalı kalemi. Devlet arazilerinin toplu konuta uygun olmayan alanı yüzde 60. Yüzde 40 ise dağınık ve Türkiye'nin her yerinde.

Planlama: Uygun toprağı bulmak ve daha baştan planlama yapmak gerek. Ancak hayat devam ediyor ve bazen bina yapılıyor, plana uygunluğuna bakılıyor. Planlama konusundan belediyeler sorumlu.

Tüm paydaşların işbirliği: Ucuz konut için STK'lar şehir planlamacıları, mimarlar, akademisyenler ve kamu ile özel sektör bir araya gelerek çalışmalı. Planlama ise o bölgeye uygun yapılmalı."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/m-emre-camlibel-dar-gelirlileri-ev-sahibi-yapmak-icin-kamu-ve-ozel-sektor-birlikte-calismali_71789.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!