Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Madenciye Orman Yolu Tekrar Açıldı

Ormanlık alanlarda arama yapmaları yasaklanan madenciler, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla ormanlara girebilmek için yeniden "vize" aldı. Bakanlar Kurulu'nda geçen hafta karara bağlanan yeni uygulamaya göre, madenciler artık ormanlık alanlarda da arama-çıkarma faaliyeti yapabilecek. Bugünden itibaren ormanlık alanlardaki madencilik

Referans Gazetesi
Madenciye Orman Yolu Tekrar Açıldı

Ormanlık alanlarda arama yapmaları yasaklanan madenciler, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla ormanlara girebilmek için yeniden "vize" aldı. Bakanlar Kurulu'nda geçen hafta karara bağlanan yeni uygulamaya göre, madenciler artık ormanlık alanlarda da arama-çıkarma faaliyeti yapabilecek. Bugünden itibaren ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetleri için Orman Genel Müdürlüğü'nden gerekli ruhsat izinleri alınabilecek. Kararla, başta Kaz dağları olmak üzere ormanlık alanlardaki madencilik çalışmaları yeniden başlayacak. Madenlerin faaliyete geçmesiyle, binlerce ağaç da kesilecek.

Orman Genel Müdürlüğü'nün Anayasa Mahkemesi kararlarına dayanarak Ocak 2009'da aldığı "ormanlık alanlarda madencilik faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli ruhsat izinleri ikinci bir emre kadar durdurulmuştur" şeklindeki kararı, dün itibarıyla geçerliliğini yitirdi. "Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e eklenen geçici 4. maddede, "orman sayılan alanlarda verilecek izinler hakkında yönetmelik hükümleri uygulanır" denilerek, madencilere ormanlık alanlar da açıldı. Maden sektörü temsilcileri kararı sevinçle karşılarken, çevrecilerden "hukuki karşamaşa yaratıldı" itirazı geldi.
 
'Bakanlık bizden aldığı paraların hesabını versin'

Yasak nedeniyle madencilerin 2009 sezonunu boş geçirmek zorunda kaldığını belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Şimdi izinler yeniden verilecek ama sezonun bitmesine 1-2 ay kaldı. Keşke bu karar yaz başında alınabilseydi" dedi. Sektördeki sıkıntıların uzun vadeli çözümü için Maden Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Kahyaoğlu, "Her ağaç, her çiçek çevre değildir. Bunların altında bir de madenler var. Biz çevreye duyarlı iş yapacağız, devlet de bizi sıkıntıya sokacak kararlar almayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kahyaoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın madencilerden orman kurmak için alınan paraların hesabını vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Bakanlık madencilerden aldığı milyon dolarlarla Türkiye'nin neresinde ağaç diktiğini açıklamalı. Biz bu konuda bir çalışma başlattık. Madencinin Orman Bakanlığı'na ödediği toplam bedeli hesap etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Madencilik sektöründe yaşanan "izin bunalımı" ve ihracattaki düşüş nedeniyle yaşadıkları kaybın 1 milyar doları bulduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç ise "Madencilik sektörünün çalışma yerini seçme şansı yok. Maden neredeyse bizim fabrikamız, şantiyemiz orasıdır. Yasal düzenlemeler yapılırken bu gerçek göz ardı edilmemelidir" dedi. Erdinç, uzun zamandır hükümet nezdinde gerçekleştirdikleri temasların olumlu sonuç verdiğini söyledi. Madencilik sektörünün Türkiye'nin en fazla ağaç diken sektörü olduğunu savunan Erdinç, sektörün kestiği her ağaç için Orman Genel Müdürlüğü'ne 10 ağaç bedeli ödediğini ifade etti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/madenciye-orman-yolu-tekrar-acildi_71620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!