Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, "Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatı 8,5 lira. Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerler de var, şehir merkezinde olan yerler de var. Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel,

yapi.com.tr / AA
Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

BR>    
Bakan Şimşek, hak sahiplerinin sayısına ilişkin bir soru üzerine, parsel sayısının 500 bin olduğunu, hak sahibi sayısının parsel sayısından fazla olabileceğini belirterek, ''Çünkü mirasçılar konusu var. Dolayısıyla o konuda doğrusu bir rakam söyleyemiyorum. Parsel sayısından fazla olması ihtimali yüksektir'' dedi.
    
''Kanun geçtiğinde, daha detaylı bir resim ortaya çıkacak''
    
Türkiye'nin birçok ilinde, çarpık kentleşmenin söz konusu olduğunu kaydeden Şimşek, deprem riskinin yüksek olduğu, sel gibi diğer felaketlere açık alanların bulunduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu yönde bir yasal düzenlemesinin söz konusu olduğunu ve önümüzdeki döneme ilişkin çok önemli bir çalışma yapacaklarını belirten Şimşek, ''Bütün bu çalışmalar kaynak gerektiriyor. Ama buradan 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin büyük bir kısmı bu çerçevede kullanılacak. Yine milletimize dönecek'' dedi. Bakan Şimşek, bu alanların ilgili bakanlık tarafından tespit edileceğini, buna ilişkin bir yasal çerçevenin, bir kanun tasarısının olduğunu belirterek, o kanun geçtiğinde daha detaylı bir resmin ortaya çıkmış olacağını söyledi.
    
Rayiç bedel tartışmalarına ilişkin olarak da Şimşek, şu yanıtı verdi:
    
''Tabii ki olacak. Neden olacak- Şimdi takdir edersiniz ki vatandaşımız 30-40 yıldır bir şekilde buraları kullanıyor. Şimdi biz bir sorun çözmeye çalışıyoruz. Aslında karşımızda önemli bir fırsat da var. Vatandaş açısından da ülke açısından da kullanıcı açısından da. Bunun çerçevesi kanunla belirlendi. Diyelim ki mücavir alan dışında daha uzun taksitlendirme yapıldı, mücavir alan içinde daha kısa taksitlendirme yapıldı. Peşin ödeyene kolaylıklar sağlandı. Burada, taksitle ödeyeceklere bir faiz söz konusu değil. Gelip, ipotek koymayı kabul edenler tapuyu hemen alabilecekler. Tapuyu alan adam tabii ki bunun karşılığında kredi de alabilecek veya bu hakkını başkasına devredebilecek bu süreçte.
    
Biz 10 yılların sorunlarını çözüyoruz. Bu sorunları çözerken, vatandaş mümkün olduğunca en az ödemeye çalışır. Biz ise kanunlar çerçevesinde bu uygulamayı götürmek zorundayız. Milletimiz, TBMM ortaya bir irade koymuştur. Bu satışların ne şekilde yapılacağını, hangi bedellerle yapılacağını, temel çerçeveyi belirlemiştir. Biz de komisyonlar kurarak, hakkaniyet üzerine, adalet üzerine mevcut durumu dikkate alarak, kullanım durumunu dikkate alarak, bir rayiç bedel belirledik.''
    
Kamu bankalarıyla protokol
    
Bakan Şimşek, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası ile protokol yaptıklarını ifade ederek, vatandaşların arzu etmeleri durumunda başvuru bedellerini doğrudan doğruya Maliye Bakanlığı'na da ödeyebileceğini söyledi. Şimşek, rayiç bedellere ilişkin bir başka soru üzerine de Meclis'in, milletin iradesinin bu yönde ortaya çıktığını, iki tarafı da görmek gerektiğini belirterek, ''Hazine mülkü demek, 75 milyonun hakkı demek. Bu hakkı özel şahıslara devrederken, hangi fiyata yapılacağına millet karar verir. Milletin temsilcileri, millet vekilleridir. Kanun bu çerçevede düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu aşamada bu türden siyasi nitelikli tartışmaları ben anlamlı görmüyorum. Çünkü bu tartışmalar çok yapıldı'' diye konuştu.
    
Orman alanlarının korunduğunu ve hiçbir şekilde 1981 sonrası işgal edilen orman alanlarının bu sürece dahil edilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Şimşek, ''Kanun buna imkan vermiyor. Zaten bu anayasa ile düzenlenen bir husustur'' dedi. Şimşek, bu alanların 2 katı kadar ormanı ya ıslah edeceklerini, ya da yeni orman alanı yapacaklarını belirterek, buradan gelecek gelirin tekrar millete döneceğini ve milletin sorunlarının çözülmesinde kullanılacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, kadastro çalışmalarının bittiği tarihten itibaren 8 aylık süreler olacağını kaydederek, ''30 Ekim 2012'ye kadar başvuru dediğimiz alanlar, şu anda tamamen tespiti bitirilmiş, Hazine'ye devredilmiş alanlar. Çalışmaları devam eden alanlara ilişkin süreç, bu çalışmalar bittikten sonra 8 ay sonradır.'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/maliye-bakani-simsekten-2b-aciklamasi_91765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!