Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Mamak Askeri Cezaevi'ne Dair...

Mamak Çöplüğü Endüstri Parkına Dönüştürüldü

Mamak çöplüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ''Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'' kapsamında elektrik üretilen endüstri parkına dönüştürüldü. Belediyeden yapılan açıklamada, çöplükte yıllardır biriken metan gazının patlama riski ve organik çöpten çıkan sızıntının yeraltı su kaynaklarına karışma tehlikesi yarattığı, çöplüğün etrafa yayılan kötü

yapi.com.tr
Mamak Çöplüğü Endüstri Parkına Dönüştürüldü

STRONG>Mamak çöplüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ''Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'' kapsamında elektrik üretilen endüstri parkına dönüştürüldü.
    
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Mamak çöplüğünde yıllardır biriken metan gazının patlama riski ve organik çöpten çıkan sızıntının yer altı su kaynaklarına karışma tehlikesi yarattığı, çöplüğün etrafa yayılan kötü koku nedeniyle kısa süre öncesine kadar Ankaralıların yanına yaklaşamadığı bir bölge olarak anıldığı ifade edildi.
    
Ankara'nın çöp sorununun Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı ''Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'' ile yerel yönetimlere örnek olacak şekilde çözüldüğünün kaydedildiği açıklamada şöyle denildi:
    
''Proje ile günlük 4 bin tonun üzerinde çöpün depolandığı Mamak çöplüğü, çevreci, ülke ekonomisine kaynak sunan ve bölgedeki yaşam kalitesini artıran bir yapılanmanın odağı oldu. Projeyle endüstri alanı haline gelen Mamak çöplüğünde üretilen elektrik enerjisi ve geri kazanımı mümkün olan maddeler ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı ise atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazının, elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak yok edilmesi. Başkenti aydınlatan elektrik santrali, geri dönüşümü mümkün evsel atık maddelerini ekonomiye kazandıran tesisleri, serası ve ağaçlandırma çalışmaları ile Mamak Çöplüğü bölgenin gelişmesine öncülük eden endüstri parkına dönüştürüldü.''
    
Endüstri parkı kimliğini kazanan Mamak çöplüğünde ar-ge bölümünün yürüttüğü yoğun çalışmalar sonunda her biri 10 bin metreküp kapasiteli 2 çürütme tankında organik çöpten metan gazı ve gübre üretildiği anlatıldığı belirtilen açıklamada, böylece metan gazının havaya sızmasının ve sera gazı etkisiyle atmosferi kirletmesinin de engellendiği ifade edildi.
    
Mamak ve Sincan Çadırtepe katı atık depolama alanlarında kurulan her biri 7 bin metrekarelik tam otomatik iki geri kazanım tesisinin her birinde günde bin ton çöpün ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığı bildirilen açıklamada, bu tesislerde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyallerin sınıflandırılarak ayrıştırıldığına, organik evsel atıkların gübreye dönüştürülerek tarıma kazandırıldığı belirtildi.
    
Mamak katı atık depolama alanına getirilen hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının da tesiste kurulan taş kırma ve ayıklama sistemiyle ekonomiye kazandırıldığı kaydedilen açıklamada, proje kapsamında Ankara'da üretilen tıbbi atığın evsel atıklara karışmasının önlenerek imha edildiği ifade edildi.
    
Mamak çöplüğünde sera projesi kapsamında ekilen hormonsuz salkım domateslerin Ankaralıların sofralarına sunulduğu belirtilen açıklamada, ''Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine perlit kullanılarak salkım domates dikilmesiyle başlatılan seracılık faaliyeti, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi niteliğindedir'' denildi.
    
ÇÖPLÜKTE SANTRAL KURULDU
    
Çöplükte biriken metan gazının bertarafı için kurulan santralin 16 jeneratörün ürettiği 22.4 megavat/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eş değerleri arasında dünyanın en büyükleri arasında yer aldığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:
    
''Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı'na taşınan günlük 750-800 ton çöp değerlendirilerek, sahada kurulan iki jeneratör vasıtasıyla 2.8 megavat/saat elektrik enerjisi üretiliyor. Mamak çöplüğünde üretilen 22.4 megavat/saat elektrik enerjisi, Sincan Çadırtepe'de üretilen 2.8 megavat/saat elektrik enerjisiyle birlikte ulusal elektrik şebekesine bağlanarak Başkentin yaklaşık 800 megavat/saatlik toplam elektrik enerji tüketiminin yüzde 3'ünü sağlamış oluyor.''
    
Projenin hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden harcama yapılmadığı bildirildi.
    
Belediye yetkilileri, çöpün düzenli toplanmasının maliyetinin ton başına 10-15 dolar olacağını, bunun yıllık maliyetinin 15 milyon dolara ulaşacağına dikkati çekti.
    
Yetkililer, hizmetin çöpten elde edilecek gelir karşılığında ihale edildiğini belirtti. (AA)

 

ETİKETLER: proje çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/mamak-coplugu-endustri-parkina-donusturuldu_79794.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!